Tegenwoordig zijn er zogenoemde ‘digital nomads’. Deze groep, zoals de term suggereert, reizen de hele wereld af en verdienen hun geld via hun laptop. De Nederlandse ondernemer Sytse Sijbrandij kunnen we niet echt onder die groep scharen, maar ondanks het gegeven dat hij de miljardairstatus heeft bereikt en zo’n 1500 werknemers heeft, heeft hij geen kantoorpand.

Sytse Sijbrandij, mede-oprichter van GitLab

Lang voordat de wereld zich bezighield met COVID-19 en de daarbij horende maatregelen, werkten alle medewerkers van GitLab al thuis. Sytse Sijbrandij is mede-oprichter van GitLab, dat in samenwerking met de Oekraïner Dmitry Zaporozhets in 2011 werd opgezet, en toen hij eind 2021 met zijn softwarebedrijf de Amerikaanse beurs op trok schoot zijn vermogen naar maar liefst € 1,3 miljard. Hij is met 19% de grootste aandeelhouder.

De geboren Tukker is momenteel al een poosje woonachtig in techwalhalla Silicon Valley, in het Amerikaanse Californië, maar stond recentelijk zijn voormalige Universiteit van Twente te woord, waaruit we een aantal opmerkelijk dingen konden halen.

In 2020 ging hij ook al in gesprek met zakenblad Forbes aangezien hij GitLab wist uit te laten groeien tot een bedrijf met een miljardenwaarde – zonder ook maar ooit een kantoor te hebben geopend. “Ik dacht dat we de komende 10 jaar zouden besteden aan het overtuigen van de wereld hoe het op afstand beter kan”, zei Sijbrandij indetijd. “In plaats daarvan deed COVID het binnen enkele maanden.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door GitLab (@gitlab)

Gitlab: softwareontwikkelaar voor megabedrijven

Talloze klanten van het bedrijf GitLab maken gebruik van de software, waaronder ook wereldspelers als Nvidia, Siemens, NASA, SpaceX en Alibaba. Het Nederlandse bedrijf biedt softwaretools aan waarmee ontwikkelaars hun apps kunnen bouwen, beheren én beveiligen. Ongelofelijk knap, zeker aangezien hij het, zoals we vaker zien bij succesverhalen, startte met de onderneming in zijn vrijetijdsuren.

Sid Sijbrandij begon zijn loopbaan als consultant, maar had toentertijd al absoluut geen mager arbeidersloontje. Dat blijkt wel uit zijn volgende statement: “Zeker 100.000 euro van mijn inkomen ging naar GitLab”, zei de Hengeloër.

Ongeveer 1500 thuiswerkers, maar geen kantoorpand

In de weekenden en avonduren werkte hij samen met zijn compagnon aan het opbouwen van softwarebedrijf. Hij bleef aanvankelijk werken als parttime-softwareontwikkelaar bij het Ministerie van Justitie om zijn eigen werknemers te kunnen betalen, maar al gauw groeide het werknemersbestand uit en besloten hij zich volledig te focussen op GitLab. Vandaag de dag telt zijn bedrijf ongeveer 1500 werknemers uit ongeveer 70 landen.

Veel bedrijven kunnen leren van deze thuiswerkstrategie, want het blijkt goed te werken. “Iedereen werkt gezamenlijk, gelijktijdig en online aan projecten. Vanuit huis”, aldus de Nederlandse miljardair. “We houden een dagelijks online koffiemomentje en zorgen voor een goede sfeer, ook al zitten we soms duizenden kilometers van elkaar af. Ik zou het niet anders willen.”

Volgens Quote investeert hij ook in projecten in Azië en zij schatten zijn vermogen op $2,72 miljard.