Zedendelinquent en miljardair Jeffrey Epstein overleed op 10 augustus 2019 in zijn cel op 66-jarige leeftijd. Een lijkschouwer oordeelde dat zijn dood zelfmoord was, terwijl dit publiekelijk in twijfel wordt getrokken. Desalniettemin heeft Epstein honderden slachtoffers achtergelaten. Evenals enkele vastgoed bezittingen. Opgevolgd door zijn appartement in Parijs, zijn herenhuis in Palm Beach, Florida, en zijn ranch in New Mexico is nu, drie jaar na zijn overlijden, zijn meest beruchte bezit op de markt terechtgekomen.

Epstein, een voormalig hedgefondsmanager, hield zijn klantenlijst ten strengste geheim, maar hij schepte veelvoudig op over zijn elite sociale kring met presidenten en Hollywood-sterren, waaronder waaronder Donald Trump, prins Andrew, Leslie Wexner, Bill Clinton en Alan Dershowitz.

Privé-eilanden Little St. James en Great St. James van Jeffrey Epstein

In verschillende mediapublicaties en in de documentaire Jeffrey Epstein: Filthy Rich wordt beweert dat het eiland een soort paradijs was voor viespeuken. In 2017 pleitte Epstein in Florida schuldig aan beschuldigingen van het aanzetten tot prostitutie en het verwerven van minderjarigen voor prostitutie – in sommige gevallen meisjes van 11 jaar. Hij voerde een jarenlang “piramidespel” uit vanaf de Amerikaanse Maagdeneilanden, beweerden officieren van justitie in de rechtszaak.

Met de Amerikaanse Maagdeneilanden wordt gedoeld op zijn twee eilanden: Little St. James en Great St. James, waarvan een ook wel het ‘pedofieleneiland’ wordt genoemd. Epstein kocht de kleinere van de twee eilanden, Little St. James, in 1998 voor $ 7,95 miljoen en nam vervolgens ook het grotere Great St. James over voor $ 17,5 miljoen. Door de jaren gaf hij veel geld uit voor het ontwikkelen van de eigendommen, tot zijn arrestatie in 2019.

Voorgaande vastgoeddeals

De eilanden omvatten naast het hoofdverblijf van de Amerikaanse miljardair een Japans badhuis, een bioscoop en verschillende andere gebouwen. Op het kleine eiland is een helikopterplatform, een eigen aanlegsteiger, een benzinestation, twee zwembaden, drie privéstranden, een fitnessruimte en onderhouds- en kijkstructuren. Gecombineerd moeten de twee privé-eilanden zo’n $ 125 miljoen opleveren.

Opbrengst van de verkoop

Volgens het Journal gaat de opbrengst van de verkoop van de twee eilanden naar de afwikkeling van de uitstaande rechtszaken en zal deze worden onderworpen aan belastingautoriteiten, crediteuren en andere eisers. Ondertussen is ook al ongeveer $ 121 miljoen van zijn nalatenschap naar een compensatiefonds gegaan voor de slachtoffers.

Dat geld komt onder meer vanuit de verkoop van zijn herenhuis in New York City ($ 88 miljoen), zijn paleis aan het water in Palm Beach, Florida ($ 18,5 miljoen) en zijn ranch in New Mexico staat te koop voor $ 27,5 miljoen. Net als zijn appartement in Parijs dat momenteel wordt vermeld voor $ 14 miljoen.