Tot voor kort was het hoogste bedrag ooit voor een Pokémon-kaart betaald voor een uiterst zeldzame Charizard 1st Edition. In een korte tijd hebben de Pokémon-kaarten een ongelofelijke opmars aan populariteit doorgemaakt. YouTubers inspireren jongvolwassen om hun nostalgische kaarten te herontdekken en er tegelijkertijd een leuk zakcentje mee te verdienen. Meestal gaat het dan ook echt om een zakcentje, maar er zijn forse uitschieters.

8 ton voor een Pokémon-kaart

Er is namelijk een nieuwe record verbroken. Een Pokémon-kaarten verzamelaar heeft afgelopen week namelijk $ 900.000, omgerekend € 806.859, geboden op een extreem zeldzame ’trainer’ kaart op een veiling. Hiermee is het oude record van de Charizard 1st Edition (met een prijs van $ 375.000) met gemak overschreden.

Normaal gesproken worden kaarten uitgebracht als onderdeel van een set, maar deze kaart in het bijzonder werd alleen toegekend aan winnaars van de Japanse Pokémon Card Game Illustration Artist Contest in 1997. Het gaat om een zogenoemde Pikachu Illustrator-kaart. Volgens de veilinglijst is het tevens de enige Pokémon-kaart met het ‘pen’-logo in de rechter onderhoek en ontworpen door Atsuko Nishida, één van de bedenkers van Pikachu.

Op de voorkant van de kaart staat een tekst in het Japans, maar wanneer we dat door Google Translate sleuren, lezen we het volgende: “We certificeren dat uw illustratie een uitstekende inzending is in de Pokémon Card Game Illustrator Contest. Daarom stellen we dat u een officieel geautoriseerde Pokémon Card Illustrator bent.”

In vrijwel perfecte staat

Wie in zijn jeugd pakketjes met Pokémon-kaarten opende was waarschijnlijk niet blij om een trainer kaart tegen te komen. De meesten stellen dan ook weinig voor. Maar omdat er van dit exemplaar slechts 39 gemaakt, waarvan 24 zijn beoordeeld door PSA, en de desbetreffende kaart vrijwel in perfecte staat verkeerd, is de torenhoge prijs gerechtvaardigd.

Of de waarde na een aantal jaar hetzelfde blijft of zelfs nog hoger wordt, moet nog maar blijken. Kans is aannemelijk dat het een hype is. Mocht die overwaaien, zal de marktwaarde van de kaart ook als sneeuw voor de zon verdwijnen.

In 2019 werd een andere Pikachu Illustrator kaart ook al verkocht voor een immens bedrag: $ 195.000, omgerekend circa € 174.862.