Het is ook nieuws voor ons, maar klaarblijkelijk heeft de Britse zanger Robbie Williams een behoorlijke kunstverzameling, met onder meer een drie werken, voor zover we weten, van de anonieme kunstenaar Banksy, waarvan er twee zijn afgehamerd door veilinghuis Sotheby’s.

Banksy-kunstwerken van Robbie Williams

Onder de naam The Now Evening Auction zijn twee werken van de mysterieuze Britse kunstenaar Banksy op 22 februari voor in totaal € 8,8 miljoen onder de hamer gegaan. Sotheby’s kondigde de veiling aan als “twee iconen van de hedendaagse popcultuur”  met enkele van de “mooiste voorbeelden van Banksy’s oeuvre, Kissing Coppers, Vandalized Oil (Choppers) en Girl with Balloon.”

“Deze stukken combineren drie dingen waar ik van hou”, zegt Williams. “Hiphopcultuur, ondeugendheid en komedie. Ik dacht dat ze het beste waren dat ik in de kunstwereld had gezien…”

‘Anti-oorlogsboodschap’

Het schilderij Vandalized Oil (Choppers) wordt omgegeven als een ‘anti-oorlogsboodschap’ van de kunstenaar. Iets wat gezien de huidige tijdsgeest blijkbaar goed in de smaak viel. Het olieverfschilderij beeld een landschap met legerhelikopters erboven af en leverde het hoogste bedrag op van de twee op de veiling: € 5,3 miljoen.

Foto: Sotheby’s

Girl with Balloon

Banksy zorgde in 2018 voor enorme ophef door het wereldberoemde Girl with Balloon deels door de versnipperaar te halen tijdens een veiling. Daarna werd het hernoemd tot Love is in the Bin. Het werd het vorig jaar opnieuw geveild en leverde die keer € 21,9 miljoen op – genoeg voor een record volgens Sotheby’s.

Foto: Sotheby’s

Maar ook Williams was tot voor kort in het bezit van een Girl with Balloon ui 2004. Williams nam het in 2006 rechtstreeks over van Banksy, die meerdere exemplaren onder deze naam maakte. Het eigendom van de zanger werd geveild voor iets meer dan € 3,3 miljoen, terwijl de opbrengst werd geschat tussen omgerekend € 2.4 miljoen en €3,6 miljoen.

De zanger zou ook nog een derde kunstwerk verkopen, Kissing Coppers, waar twee zoenende politiemannen op staan afgebeeld, maar die ging uiteindelijk toch niet door. Net als bij Vandalized Oil (Choppers) werd de opbrengst daarvan geschat tussen omgerekend € 3 miljoen en € 4,2 miljoen.

Het veilinghuis noch Robbie Williams hebben tot op heden niet bekend gemaakt waarom de derde veiling werd afgeblazen.

Foto: Sotheby's