Vrijwel direct nadat de militaire troepen van president Vladimir Poetin Oekraïne binnenvielen, werd er hevig gespeculeerd over de toekomst van voetbalclub Chelsea. Zoals je waarschijnlijk al wel weet is de Russische oligarch Roman Abramovitsj al járen de eigenaar en na een radiostilte van zijn kant ging op 2 maart de kogel door de kerk.

Roman Abramovitsj verkoopt ‘zijn’ Chelsea

Haast de hele wereld veroordeeld het geweld in Oekraïne en zelfs individuen met nauwe banden met het Kremlin spreken zich uit tegen het moordlustige regime, zoals Oleg Deripaska (grootaandeelhouder van Rusal, het grootste aluminiumbedrijf van Rusland) en Michaïl Fridman (medeoprichter van Alfa-Group, een multinationaal Russisch conglomeraat, en zelf half Oekraïens).

Nota bene de Hongaarse premier Orbán, die pro-Russisch is, zegt dat de oorlog de verhoudingen met Rusland heeft veranderd en dat hij bereid is om samen met de EU te kijken naar een oplossing voor het brute conflict.

Geruchten gaan dat de Russisch-Israëlische Abramovitsj de Londense club 19 jaar geleden kocht op bevel van Vladimir Poetin, wat het nog opmerkelijker maakt dat hij heeft besloten dat de opbrengst van de Premier League-club naar de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne gaat. “Dit omvat essentiële fondsen voor de dringende en onmiddellijke behoeften van slachtoffers, maar ook het ondersteunen van het herstelwerk op de lange termijn.”

Vermogen van Abramovitsj na drie scheidingen

Abramovitsj had in 2008 een vermogen van $ 23,8 miljard, waarmee hij indertijd de allerrijkste Rus was, maar na drie scheidingen wordt zijn vermogen op het moment van schrijven geschat op $ 13,5 miljard,. De verkoop van de club is volgens hemzelf een “ongelooflijk moeilijke beslissing” geweest en het doet hem “pijn om op deze manier afscheid te moeten nemen van de club.”

Abramovich kocht de Londense club in 2003 voor zo’n £ 140 miljoen, omgerekend circa € 168.982.800. Mede dankzij zijn investeringen is Chelsea uitgegroeid tot een van de grootste clubs ter wereld en won de club onder leiding van de Duitse trainer Thomas Tuchel afgelopen jaar de Champions League.

Abramovich heeft door de jaren heen meer dan £ 1,5 miljard (€ 1,8 miljard) in de club gestoken en terwijl er geen bedrag wordt genoemd, schat Forbes de waarde van Chelsea op omgerekend € 2.9 miljard

Nieuwe eigenaar van Chelsea FC?

De 55-jarige Rus heeft het financiële beheer van de voetbalclub in de tussentijd overgedragen aan de foundation van Chelsea.   Hansjörg Wyss, een Zwitserse miljardair, wordt genoemd als potentiële koper, maar vind de onbekende vraagprijs te hoog. “Abramovich vraagt op dit moment veel te veel”, zei de 86-jarige Wyss. “Chelsea is hem nog flink wat geld verschuldigd en heeft geen geld. Dat betekent dat degene die Chelsea koopt Abramovitsj moet compenseren.” Ook de naam van de Ierse MMA-vechter Conor McGregor wordt genoemd, maar nog niks is bevestigd.

Abramovitsj sluit zijn verklaring op de website van Chelsea af met het volgende: “Ik hoop dat ik Stamford Bridge nog een laatste keer kan bezoeken om persoonlijk afscheid te nemen van jullie allemaal. Het was een voorrecht van je leven om deel uit te maken van Chelsea FC en ik ben trots op al onze gezamenlijke prestaties. Chelsea Football Club en haar supporters zullen altijd in mijn hart blijven.”