The GlenDronach is een Schotse whiskystokerij die al opereert sinds 1826. Zij weten dus wel wat whisky inhoud en hebben voor het eerst in hun tweehonderdjarige geschiedenis de allereerste 50 Years Old Single Malt geïntroduceerd. Hiermee is het zowel de oudste als de zeldzaamste whisky van de Highland Distilleerderij tot dusver.

Mijlpaal voor The GlenDronach

De GlenDronach rijpt normaal gesproken altijd al ver boven de gebruikelijke whisky van 10 tot 12 jaar, maar 50 jaar is toch wel een mijlpaal voor de Schotten. The GlenDronach 50 Years Old heeft, zoals de naam suggereert, de gehele 50 jaar rustig gerijpt in zeldzame Pedro Ximénez en Oloroso sherryvaten van de Spaanse bodega’s uit Jerez in Andalusië – samengesteld door Master Blender Rachel Barrie.

“De GlenDronach Aged 50 Years is de meest prestigieuze uitdrukking van wat deze tijdloze, rijkelijk gesherryde Highland Single Malt Scotch Whisky te bieden heeft”, legt Barrie uit in een persbericht. “Op 50 Years Old is het uitzonderlijk rijk en verleidelijk, met zachte lagen van verleidelijke complexiteit.”

Twee flessen te koop in Nederland

Vanwege de lange rijptijd zijn er wereldwijd slechts 198 flessen van The GlenDronach 50 Years Old beschikbaar, terwijl er maar twee daarvan in Nederland terechtgekomen zijn en verkocht worden. De whisky werd in 1971 gedistilleerd met behulp van direct gestookte vaten, terwijl ze in 2006 overschakelde op stoom.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The GlenDronach (@glendronach)

Smaak- en reuksenstatie

Met een alcoholpromillage van 43,8% ruikt de vloeistof naar vochtig hout, balsamico-tonen, donkere chocolade, een vleugje marsepein en wasachtige tonen. De bofkont die ‘m mag proeven moet een droge en intense smaaksensatie ervaren. Denk hierbij aan noten, vanille, crème brulee, bittere donkere chocolade, toffee en na enige tijd verschijnen er ook zoetere tonen.

Luxe verpakking met gegraveerde details over het vakmanschap

Iedere met de hand genummerde fles van The GlenDronach 50 Years Old wordt gepresenteerd en geleverd in een luxe lederen etui, evenals een lederen boekje met in reliëf gegraveerde details over de rijke geschiedenis van de distilleerderij, proefnotities en het unieke vakmanschap.

De adviesprijs komt neer maar liefst € 23.530, maar dat weerhield één exemplaar op een veiling van Sotheby’s er niet van om afgehamerd te worden op £ 40,000 (€ 48.341), terwijl er door het veilinghuis werd verwacht dat de fles tussen de £ 16,000 (€ 19.336) – £ 26,000 (€ 31.422) zou opleveren. Deze prijs was echter wel inclusief een retourvlucht, een privéproeverij- en rondleiding in Aberdeenshire, Schotland en een 4-sterren accommodatie.