‘Slechts’ $ 126 miljoen klinkt uiteraard belachelijk, maar gezien het feit dat het in eerste instantie werd aangeboden voor $ 500 miljoen, valt het tegen. Met meer dan $ 165 miljoen aan achterstallige leningen en schulden, werd ‘The One’ onder curatele gesteld door het Los Angeles County Superior Court en is het uiteindelijk op 3 maart afgehamerd.

The One: droomproject van Nile Niami

Alsnog zal het pand gemakkelijk worden gerangschikt als het duurste huis dat ooit op een veiling is verkocht. In een persbericht kondigde Concierge Auctions de deal aan met een totaalbedrag van $ 141 miljoen, inclusief een koperspremie van 12%, wat dus neerkomt op $ 126 miljoen.

Nile Niami kocht het perceel van 9.755 m2 waar ‘The One’ nu staat in 2012 voor $ 28 miljoen. De 53-jarige liet vervolgens het bestaande huis slopen en trok verder nog tientallen miljoenen uit de kast om zijn extravagante droomwoning te verwezenlijken, maar het kwam nooit in een afrondende fase terecht.

Nieuw record

“Sinds de oprichting van Concierge Auctions is het hoogste niveau van luxeveilingen ons handelsmerk geworden: The One was geen uitzondering”, aldus Chad Roffers, president van Concierge Auctions. “We zijn verheugd dat we voor de vijfde keer op rij ons eigen vorige wereldrecord hebben gebroken, opnieuw het record met een eigendom in Californië, en geschiedenis hebben geschreven door de grootste woning ooit op de wereldmarkt te verkopen.”

The One

Ondanks dat er nog een hoop aan moet gebeuren, beschikt het landgoed in LA al wel over een enorme nachtclub, een full-service schoonheidssalon, een wellnesscentrum, een bowlingbaan en een wijnkelder met 10.000 flessen. Evenals een hemeldek met een putting green, een met glas omhulde joggingbaan langs de weg, een bioscoopzaal met 40 zitplaatsen, vijf zwembaden en een garage voor 30 auto’s met twee draaitafels.

Gelegen bovenaan een doodlopende straat in Bel Air, bekend als Ariole Way, wordt ‘The One’ aan drie kanten geflankeerd door een met water gevulde gracht, beschikt het hoofdverblijf over 21 slaapkamers en zijn er maar liefst 49 badkamers. De diverse glazen wanden binnenshuis bieden een panoramisch uitzicht op de oceaan en de skyline van de City of Angels.

Boordevol kunst uit allerlei winstreken

Andere hoogtepunten zijn het zwembad en de bibliotheek/kantoor van twee verdiepingen met een balkon. Er zijn ook tal van verbluffende aangepaste kunstwerken te zien, waaronder een roterend standbeeld van Mike Fields in de foyer, een vlinderinstallatie op een lager niveau door Stephen Wilson en een gevleugeld buitensculptuur van de Italiaanse Murano-glasmeester Simone Cenedese.