De sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah, heeft een nettowaarde van ongeveer $ 20 miljard, maar ooit was hij met $ 40 miljard de rijkste ter wereld. Zijn buitensporige uitgaven en weelderige levensstijl zijn nogal opmerkelijk en daarnaast woont in ’s werelds grootste en meest extravagante paleis. Eerder was zijn broer, prins van Brunei, Jefri Bolkiah, aan de beurt. Nu gaan we het hebben over de Sultan.

Sultan van Brunei

Zijn immense paleis moeten we even iets gedetailleerder behandelen. Istana Nurul Iman is een bolwerk van $1,5 miljard met 1.178 kamers en maar liefst 257 badkamers. Het interieur is versierd met goud tapijt, diamanten armaturen, zeldzaam Italiaans marmer en de beste zijde uit China.

De Sultan van Brunei bezit ook een aantal luxe eigendommen buiten Brunei. Via het Brunei Investment Agency is de sultan eigenaar van het Dorchester Hotel in Londen, het Beverly Hills Hotel in Los Angeles County, Le Meurice in Parijs en Hotel Eden in Rome. Er zijn meer dan 7.000 voertuigen in de garage van de Sultan, en zijn volledige autoverzameling wordt verondersteld ongeveer $6,4 miljard waard te zijn.

Rolls-Royce

Ook al gaat hij niet altijd even zorgvuldig met ze om, de meeste staan namelijk stof te happen, vallen daaronder ook rond de 500 Rolls-Royces, waaronder één met goud geplooide Silver Spur II Limo van $ 14 miljoen die wordt gebruikt voor ceremonies en andere speciale gelegenheden. Dat voertuig kwam ook al aan bod in ons artikel over de 5 meest opmerkelijke presidentiële voertuigen.

Zijn Rolls Royce Phantom VI van $ 600.000 werd op maat gemaakt volgens zijn specificaties, en zijn Rolls Royce Phantom II Continental van $ 14 miljoen, bijgenaamd de Star of India, is een van de duurste auto’s die ooit op een veiling zijn verkocht.

Brunei

Op zijn hoogtijdagen bestond de autocollectie uit circa 2500 voertuigen. Zijn broer Jefri Bolkiah kocht die grotendeels van hem over. Maar uiteindelijk leverde hem dat grote problemen toen de  koninklijke familie kreeg te maken met een financiële crisis. Gek hè? De autoverzameling werd verlaten achtergelaten; de meeste auto’s waren niet meer te redden, de rest werd geveild.

Wanneer de 74-jarige sultan van Brunei een feest organiseert, worden er kosten noch moeite gespaard om het zo exotisch mogelijk aan te kleden. Hij organiseerde een feest van $ 27 miljoen voor de verjaardag van zijn zoon, inclusief een galadiner voor 3.000 mensen en 3 exclusieve optredens van The King of Pop, Michael Jackson.

LGBT

Toch is dat lang niet het enige dat heisa veroorzaakte. Als premier heeft Bolkiah het voortouw genomen bij wetgeving die de doodstraf voor homoseksualiteit en overspel door steniging zou invoeren. Dit leidde logischerwijs tot internationale protesten. Het beleid resulteerde in verscheidene boycots van talloze bedrijven die eigendom zijn van de Brunei Royal Family.