Men houdt ervan of haat ze: de Meilandjes. Hoe dan ook zorgt de hysterische Martien en zijn gezin voor goede kijkcijfers. Dat was zo bij Chateau Meiland, maar daar is inmiddels de stekker uit getrokken. Echter zijn de Meilandjes terug op de buis met een nieuwe show Chateau Bijstand.

Chateau Bijstand

Het blijft ongemakkelijk. Rijke mensen die voor een korte periode gaan leven op een beperkt budget en daarna met piepende banden in hun Range Rover terugkeren naar hun villa, toch is het een formule waar men van smult. Dat zagen we eerder al bij programma’s als Steenrijk, straatarm en De Roelvinkjes: Effe Geen Cent Te Makken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Martien Meiland (@martienmeiland)

Kritiek

In Chateau Bijstand gaat de familie Meiland, zoals de naam al doet vermoeden, proberen om een maand lang te leven met een budget waar mensen in de bijstand van moeten rondkomen. Als deel van het experiment verhuizen ze naar een bescheiden woning in Uithoorn, maar nog voordat de eerste aflevering is uitgezonden, stroom de kritiek via social media binnen.

Ook Arjan Lubach had in zijn programma De Avondshow een uitgesproken mening over nieuwe tv-show. Hij hekelt de zogenaamde ‘armoede-porno’. “Armoede is niet alleen de iets minder lekkere chips kopen. Het is geen chips meer kunnen eten van de kiespijn, omdat je al jaren geen geld hebt voor de tandarts”, aldus de 42-jarige presentator.

Ze krijgen een huurwoning aangewezen van € 1.700 per maand,  € 1000 euro te besteden voor de inrichting en moeten het doen met een aftandse auto. Daardoor blijven er weinig financiële middelen over om wijn mee aan te schaffen, een drama voor de Meilandjes.

Hoeveel verdient de familie Meiland aan Chateau Bijstand?

Enfin, in de komende aflevering zullen we meemaken of de winnaars van de Gouden Televizier-Ring 2019 hun luxe leventje in hun Noordwijkse villa even kunnen vergeten. Maar zodra ze weer op huis aan gaan, kunnen ze zichzelf meteen weer wat rijker rekenen. Het is algemeen bekend dat ze voor hun geldkoe Chateau Meiland maar liefst € 50 duizend per aflevering vingen, maar volgens BekendeBuren is dat bij hun nieuwe show iets minder.

Maar daar zullen Erica en Martien Meiland, en consorten, niet van wakker liggen. Want het ligt er niet eens zo gek veel vandaan. Naar verluidt harken ze met Chateau Bijstand € 35 duizend per aflevering binnen.