Het jaar van Nikita Mazepin is niet al te best begonnen. Vlak voor de start van het nieuwe Formule 1-seizoen stopte Haas de samenwerking met hun Russische sponsor waar de vader van Nikita CEO van is. Daarbij waren Nikita’s prestaties afgelopen seizoen ook niet al te best en hij kon al gauw zijn spullen pakken en misschien voorgoed afscheid nemen van de Formule 1.

Lastige carrière voor Nikita Mazepin

Doordat zijn vader tientallen miljoenen pompte in het raceteam Haas kreeg zijn zoon de kans om zich te bewijzen in de Formule 1. We noemen hem zeker geen slechte coureur, maar als je telkens laatste wordt of niet finisht, moet je misschien accepteren dat de Formule 1 net te hoog was gegrepen.

In 2019 kreeg Maze’spin’ de kans als teamgenoot van de Nederlandse Nyck de Vries, waar hij erg moeite had met het tempo. Uiteindelijk werd zijn eerste seizoen in de Formule 2 een blamage door 18e te eindigen in het drivers klassement. Zijn tweede seizoen in de Formule 2 verliep daarentegen stukken beter. Bij het toenmalig nieuwe team Hitech wist hij te winnen op Silverstone en op het andere Britse circuit Mugello. Uiteindelijk eindige hij vijfde in de coureurs ranglijst met 164 punten.

Italiaanse residentie

Falen met topsport is natuurlijk al ontzettend balen, maar hij kon zich gelukkig terugtrekken in een prachtige villa aan de Middellandse Zee, genaamd Rocky Ram ter waarde van € 120 miljoen. Maar zelfs dat is niet meer mogelijk voor de 23-jarige Rus. Deze villa van de ex-Haas-coureur is namelijk in beslag genomen door de Italiaanse autoriteiten. Zijn residentie in Sardinië zou beschikken over 25 ruim opgezette kamers.

De actie van de Italiaanse autoriteiten is onderdeel van een groter project tegen rijke Russen in verband met de ingestelde sancties. In de een korte periode zijn diverse villa’s en jachten, met een totale waarde van € 900 miljoen, in beslag genomen.

De familie Mazepin heeft echter genoeg geld en zullen zich ongetwijfeld niet al te druk maken over het (mogelijk tijdelijke) verlies van de woning. Dmitri Mazepin heeft een ongeloofwaardig vermogen van $ 1,5 miljard en qua vastgoed komen ze ook niets te kort.