Terwijl de corona-jaren voor Just Eat Takeaway, in tegenstelling tot de meeste sectoren, uitermate winstgevend waren, ziet het bedrijf en dus ook CEO Jitse Groen hun waardes aanzienlijk dalen. Aandeelhouders uitte al meermaals hun onvrede over de gang van zaken en de koers, maar Groen probeert hen nog steeds gerust te stellen. Kan dat nog?

Just Eat Takeaway

In het eerste kwartaal van 2022 werden er meer dan maar liefst 264 miljoen bestellingen geplaatst bij Just Eat Takeaway, zo blijkt uit hun ‘Q1 2022 Trading Update’. Een indrukwekkend getal en toch is het een daling van 1% in vergelijking met een jaar eerder. Niet zo’n verschil zou je denken, maar niet is minder waar. Daarbij voorspelde analisten dat het rond de 286,3 miljoen bestellingen zou uitkomen.

Verklaring van Jitse Groen: “Na twee jaar van uitzonderlijke groei behouden we hetzelfde hoge niveau van bestellingen die werden verwerkt tijdens de Covid-19-beperkingen. Onze prioriteit voor 2022 ligt bij het verbeteren van de winstgevendheid en het versterken van ons bedrijf. We verwachten dat de winstgevendheid in de loop van het jaar geleidelijk zal verbeteren en in 2023 zal terugkeren naar een positieve gecorrigeerde EBITDA.”

Onvrede bij aandeelhouders

Uiteraard zijn aandeelhouders niet bepaald tevreden over de hele situatie. Onder meer met de overname van het Amerikaanse Grubhub, en de recente samenwerking met Albert Heijn, probeert hij ze tevreden te houden. “Onze concurrenten kwamen vroeger uit Groningen, toen uit Berlijn en tegenwoordig uit de VS. Je merkt dat het internationale speelveld voor ons steeds groter wordt” zei hij daar toentertijd over bij Op1. Echter lijkt Grubhub een miskoop en er worden geluiden vernomen dat de Delftse eigenaar het beter kan gaan verkopen.

Al deze samenhangende tegenvaller resulteren in het feit dat de koers blijft dalen. Dit jaar staat deze al bijna 50% in de min en een aandeel is op het moment van schrijven slechts € 27 waard, terwijl dat bijvoorbeeld in april van 2020 € 90.

Vermogen van CEO Jitse Groen

Quote meldt dat dit ook een flinke deuk geeft in zijn eigen vermogen. Waar hij in november van vorig jaar nog kon pronken met een geschat vermogen van € 1,2 miljard, is daar volgens het zakenblad nog maar zo’n eenderde van over: € 414 miljoen.