In 2016 liet online-supermarkt Picnic een reclamevideo maken waarin ze gebruik maakte van een lookalike van Max Verstappen. Deze video komt hen duur te staan vanwege het misbruik van het portretrecht.

Picnic-reclame met Max Verstappen lookalike

In eerste instantie leek er niks aan de hand nadat een klacht van de echte Verstappen werd afgewezen. Het hof oordeelde namelijk eerder dat de lookalike in het filmpje geen portret oplevert in de zin van de auteurswet. Echter gaf de huidig Formule 1-wereldkampioen niet op en stapte hij naar de Hoge Raad, die hem in tegenstelling tot het hof wel gelijk gaf.

Vlak voor de release van de reclame bracht Jumbo een reclame uit waar de échte Max Verstappen boodschappen bezorgde in een Formule 1-wagen. Picnic dacht dat het leuk zou zijn om hierop te reageren door een lookalike in te huren en hem in een Picnic-auto te laten bezorgen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1)

Inbreuk op het portretrecht

De meesten zagen de humor er wel van in, maar dat geldt niet voor de F1-coureur zelf – die toch de hoofdrol in het verhaal speelt. Specifiek zou het gaan om het gebruik van de lookalike en niet om de boodschap van de reclame. De ludieke reclame wordt door de Hoge Raad gezien als een inbreuk op het portretrecht en dat betekent dat Picnic verplicht is om een boete te betalen van € 350.000.

Verstappen zou kort door de bocht moeten omschrijven waarom dit hem benadeeld heeft en waarom hij hier last van heeft/ heeft gehad. Dat zal uiteraard overgedragen worden aan zijn advocaat en het is daarom lastig te voorspellen wat er daadwerkelijk gaat gebeuren. Dat zal de tijd ons moeten gaan leren.

In 2018 oordeelde de Rechtbank in Amsterdam al dat Picnic de partij Verstappen een vergoeding moet betalen van €150.000. Zij besloten in hoger beroep te gaan en geruchten gingen rond dat ze € 350.000 zouden gaan eissen. Die geruchten blijken nu  te kloppen, volgens het AD.

Vanwege het feit dat de Hoge Raad het hoogste niveau van de rechtspraak is, kan Picnic geen beroep of cassatie aantekenen, waardoor partij Verstappen definitief heeft gewonnen.

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1)