NFT-marktplaats OpenSea werd in 2017 opgericht door Devin Finzer en Alex Atallah in New York. Binnen enkele jaren werd het platform de allergrootste op het wereldwijde toneel en dat loont zeker ook voor de twee Amerikaanse oprichters.

Oprichters van OpenSea

Na een succesvolle financieringsronde die in januari werd aangekondigd werd het bedrijf gewaardeerd op maar liefst $ 13,3 miljard, een stijging van $ 1,5 miljard ten opzichte van zes maanden geleden. Met een geschatte belang van 18,5% in OpenSea, zijn mede-oprichters Devin Finzer en Alex Atallah elk ongeveer $ 2,2 miljard waard, volgens schattingen van zakenblad Forbes.

Finzer (CEO) en Atallah (CTO) zijn allebei begin dertigers en hebben indrukwekkende cv’s voor jonge tech-miljardairs. Finzer studeerde aan Brown University en nam een ​​baan als software engineer bij Pinterest. In 2015 richtte hij zijn eerste startup op, een zoekmachine genaamd Claimdog, voordat hij het een jaar later voor een onbekend bedrag werd verkocht. Terwijl Atallah tijdens zijn studie aan Stanford werkte bij Palantir, een Amerikaans softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in big data-analyse, en was hij na zijn afstuderen hij betrokken bij twee Silicon Valley-startups.

Begin 2018 werkte het duo samen voor de Y Combinator die durfkapitaal aanbiedt voor start-ups aan het idee om gebruikers met crypto te laten betalen. Dit plan leidde uiteindelijk tot het oprichten van OpenSea. Op het moment van schrijven heeft het bedrijf zo’n 70 man aan personeel in dienst, maar laten weten hun personeelsbestand te vergroten om “vertrouwen en veiligheid” veilig te stellen. Afgelopen tijd is het platform vaker doelwit geweest van hackers en hebben sommige gebruikers hun NFT’s gestolen zien worden.

Vertienvoudiging aan transacties

OpenSea beschouwt zichzelf als een peer-to-peer platform waarop gebruikers allerlei NFT’s kunnen maken, kopen en verkopen – in ruil voor een korting van 2,5% op elke verkoop. In april 2021 zijn ruim 20 miljoen activa beschikbaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Devin Finzer | OpenSea (@dfinzer)

In juli van 2021 had OpenSea een financieringsronde van $ 100 miljoen succesvol afgesloten onder leiding van durfkapitaalbedrijf Andreessen Horowitz en in die maand voor ongeveer $ 350 miljoen aan transacties geregistreerd. De maand erop werden er $ 3,4 miljard transacties afgehandeld, een vertienvoudiging die het bedrijf $ 85 miljoen aan commissie-inkomsten opleverde. Daarna slonken de aanhoudende percentages iets, maar afgelopen december kwam het weer op gang. Afgelopen februari werden er zelfs meer $ 3,3 miljard aan verkopen en genereerde ongeveer $ 82,5 miljoen aan inkomsten voor geregistreerd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Alex Atallah | OpenSea (@alexatallah)

Volgens gegevens van PitchBook heeft OpenSea sinds de start meer dan $ 420 miljoen opgehaald bij investeerders. De serie C-haul van $ 300 miljoen die vorige week werd aangekondigd, werd geleid door durfkapitaalbedrijven Paradigm en Coatue. Of het genoeg is om de verhoogde concurrentie bij te benen, zoals Coinbase (die plannen hebben aangekondigd om ook een NFT-platform op te zetten), moet in de nabije toekomst uitblijken.