Samen met Rolex, Longines, Hublot, Audemars Piguet en Omega hoort Patek Philippe tot één van de meest populaire en gewilde horlogemerken ter wereld. Maar hoe heeft het Zwitserse merk deze marktpositie bereikt en waardoor zijn ze zo prijzig? Laten we daar eens dieper op ingaan.

Horloges van Patek Philippe

Wie had gedacht dat wanneer Patek Philippe in Genève 1839 werd opgericht door Antoni Patek en Jean-Adrien Philippe, het anno 2022 al decennialang één van de meest toonaangevende merken in de horlogerie zou zijn? Een knappe prestatie dat niet zomaar uit de lucht komt vallen.

Patek Philippe

Ze maken stukken minder uurwerken dan dat er vraag naar is, waardoor de tweedehandsmarkt booming is. Daarnaast is het ook echt uitgeroeid tot een waar statussymbool. Niet voor niets worden sommige Patek Philippes op veilingen afgehamerd voor soms wel miljoenen euro’s.

Complexe constructie

Patek Philippe is altijd al vooruitstrevend geweest met hun gecompliceerde uurwerken. Een tweede tijdzone of een split-second chronograaf; de technici van het Zwitserse horlogemerk beheersen alle technieken. Kenners houden los van de onderdelen die priegelwerk vereisen, ook zeer van de kwalitatieve materialen. Denk aan 24-karaats vergulde behuizing, witte emaillen wijzerplaat en stijlvolle leren banden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Patek Philippe (@patekphilippe)

Kwaliteit en zeldzaamheid

Het priegelwerk en de exclusieve materialen zorgen er echter ook voor dat een horloge afleveren flink wat tijd in beslag neemt. De ervaren horlogemakers besteden soms tot wel twee jaar om slechts één horloge te voltooien. Het zal je dan ook niet verbazen dat ieder afzonderlijk onderdeel van een PP-horloge met de hand wordt afgewerkt, zoals gedetailleerd graveerwerk en beschilderingen.

Dankzij de zeldzaamheid, de kwaliteit en de techniek zijn deze uurwerken zeer geweld wat resulteert in een hoge aankoop- en restwaarde. In sommige gevallen kan je een horloge van het merk zodra je de winkel uitloopt al voor het dubbele doorverkopen. Beter wacht je daar nog even mee, want na een aantal jaren zal het hoogstwaarschijnlijk alleen maar verder toenemen in waarde.

Lees hier waarom Richard Mille-horloges zo duur zijn.