Russische zakenlieden en oligarchen proberen met man en macht hun bezittingen veilig te stellen. En dat gaat lang niet altijd met succes. Daar kunnen onder meer Alisher Usmanov, Vitaly Vasilievich Kochetkov en Viktor Vekselberg over meepraten, terwijl voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj zijn jachten wel veilig heeft kunnen stellen.

Eigenaar Heesen Yachts wordt geraakt met sancties

Hoewel Frankrijk en Italië al vrij vroeg begonnen met inbeslagnames, is Engeland momenteel aardig op dreef aan het komen. En dat is slecht nieuws voor Vagit Alekperov, de eigenaar van het Nederlandse Heesen Yachts, samen met Feadship, Oceanco en Damen Yachting één van Nederlands grootste scheepsbouwers.

Alekperov is echter niet alleen de eigenaar van dit bedrijf, maar ook president van de Russische oliegigant Lukoil. Vanwege zijn nauwe banden met het Kremlin is hij door de Britten op de sanctielijst geplaatst. Dat houdt voor hem in dat ‘zijn’ jachten in beslag genomen kunnen worden.

Opkomst van Vagit Alekperov

De 71-jarige Alekperov begon in zijn jongere jaren als een doorsnee arbeider op een booreiland in de Kaspische Zee om vervolgens uit te groeien tot onderminister die toezicht hield op de olie-industrie in de voormalige Sovjet-Unie.

Alekperov vier jaar geleden in een interview met Bloomberg

Nadat hij na verloop van tijd drie omvangrijke, door het ministerie gecontroleerde olievelden, innam besloot hij Lukoil op te richten, nu de op een na grootste oliemaatschappij van Rusland. Terwijl hij de glibberige ladder van succes beklom, kocht hij in 2008 de Nederlandse scheepswerf Heesen Yachts op, die sinds de oprichting in 1978 al meer dan 170 jachten hebben afgeleverd, voor naar verluidt $ 150 miljoen.

Alekperov zou nog altijd een kwart van de aandelen beheren in de grootste aardgas producent van Rusland en zijn vermogen wordt door Forbes geschat op maar liefst $ 19,2 miljard, terwijl hij op Bloomberg Billionaires Index op plaats 100 staat met een geschat vermogen van $ 16,9 miljard.

Aluminium jacht Galactica

In april zou het grootste jacht van Heesen Yachts, Galactica, die enkele maanden geleden niet onder een brug door kon, op excursie gaan, maar omdat het vaartuig bestemd zou zijn voor een andere steenrijke Rus, is het mogelijk dat het 80 meter lange jacht aan de ketting wordt gelegd. Aan boord heeft het schip onder meer een helikopterplatform, een schoonheidssalon, een zwembad, een beachclub en een openluchtbioscoop op het voorste dek.

Galactica

Het jacht Aquamarine kon ter nauwe nood ontsnappen aan de sancties, nadat het op de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel door eigenaar Roman Abramovitsj naar een veilige locatie werd verscheept.