In de lente is het over het algemeen vrij rustig op de Amsterdamse grachten. Het is nat en koud waardoor er weinig te beleven valt. Althans in de meeste gevallen, want wanneer er een jubileumfeestje is in het Amstel Hotel, wemelt het van de jachten.

30-jarig bestaan van Wajer

In de vroege morgen van 10 april verzamelden gloednieuwe eigenaren van een Wajer-jacht, waaronder een Wajer 77, zich in het Friese Heeg, waar het familiebedrijf is gevestigd. Ze vertrokken in een vloot van jewelste richting de eindbestemming Amsterdam om uiteindelijk te arriveren bij Amstel Hotel. Met in totaal zo’n 500 man, wat uiteraard veel belangstelling trok.

Deze optocht van indrukwekkende sloepen was ter ere van het 30-jarig bestaan van de Nederlandse botenbouwer. “Gisteren (zondag 10 april, red) trapten we het seizoen af ​​met deze ongelooflijke vloot van Wajers. Dat noemen we een gezin!”, schreef Wajer op Instagram.

Reacties op social-media

Op social-media regende het reacties, zowel positief als negatief. Bijvoorbeeld een van GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting die liet weten dat de boten laten doorschemeren dat hoge inkomens te weinig belast worden. ‘’Eigenlijk vind ik het ordinair om zo met geldoverschot te pronken’’, schreef iemand op Twitter die het beduidend met hem eens is.

“Uiteraard, er zijn altijd mensen die kritiek hebben. Maar zij moeten ook eens weten hoeveel mensen wij als mkb’er van werk voorzien”, zei directeur Dries Wajer tegenover Quote. Anderen dachten er ook zo over: “Ben ik dan de enige die denkt dat als ik het geld er voor had, ook zo’n boot had gekocht en dan waarschijnlijk met een glas bubbels op het achterdek had gezeten? Lekker in het zonnetje? Met een grote zonnebril? Nou?”

In 2017 scheven ook al over een jubileum van Wajer toen het 25 jaar bestond. Indertijd waren we al behoorlijk onder de indruk van het bedrijf dat begon als eenmanszaak en wist uit te groeien tot een tot een “gerenommeerde speler in de internationale wereld van luxe jachten.”