Na zelf te hebben gevoetbald bij De Graafschap, RKC en FC Twente, begon Erik ten Hag zijn trainersloopbaan in 2012 bij Go Ahead Eagles, terwijl hij daarvoor assistent was bij FC Twente en PSV Eindhoven. Het jaar daarop stond hij aan de zijlijn bij Bayern München II. Tot 2015, want daarna keerde hij terug naar de Eredivisie – bij FC Utrecht. Om vervolgens in 2018 door Ajax aangesteld te worden als hoofdtrainer.

Erik ten Hag in stroomversnelling naar de Premier League

Na diverse successen lijkt het Ajax-hoofdstuk zo goed als gesloten voor de 52-jarige trainer. De transfer hangt al enige weken in de lucht, maar Ten Hag heeft afgelopen dinsdag (12 april) een mondeling akkoord bereikt met Manchester United. Eerder toonde RB Leipzig ook al interesse, maar dit was niet concreet genoeg en het werd al snel van tafel geschoven. De Duitse club heeft nooit een bod gedaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door 433 (@433)

Aanstaande zondag vindt de bloedstollende KNVB-bekerfinale plaats tussen PSV en Ajax, maar daarna zal de bekendmaking van Manchester United en Ten Hag naar alle waarschijnlijkheid plaatsvinden. Manchester United staat momenteel 7e in de Premier League, dus er is dus werk aan de winkel voor de Haaksbergenaar. De Telegraaf heeft het over “drie seizoenen en mogelijk zelfs een vierde seizoen.”

Hoeveel gaat Ten Hag verdienen bij Manchester United?

Terwijl er nog geen krabbeltje op papier is gezet, gaat transferexpert Fabrizio Romano ervan uit dat Ten Hag Ajax meer dan € 2 miljoen op zal leveren. En op zijn beurt zal Ten Hag het hoogste salaris dat een Nederlandse coach ooit in de Premier League heeft mogen verdienen krijgen. Hoeveel dat precies gaat zijn, zal binnenkort bekend worden.

Louis van Gaal verdiende in zijn tijd bij Manchester United een basissalaris van 3,3 miljoen pond (omgerekend zo’n € 3,9 miljoen) en Ronald Koeman kreeg bij Everton op jaarbasis naar verluidt  £ 6 miljoen (omgerekend zo’n € 7,2 miljoen). Dit houdt in dat Erik ten Hag minimaal € 7,2 miljoen per jaar gaat opstrijken.

Valt allemaal mee in vergelijking met andere trainers in de hoogste Engelse divisie. Zo verdient Manchester City-trainer Pep Guardiola bijvoorbeeld maar liefst € 25 miljoen per jaar.

Prestaties met Ajax

Vanaf het moment dat Ten Hag de Johan Cruijff ArenA, toen nog alleen de ‘Amsterdam ArenA’ genoemd, binnenliep werd er getwijfeld over zijn capaciteiten. Echter sloegen die twijfels al gauw om in vertrouwen nadat hij in het eerste jaar bij de Amsterdammers landskampioen werd en de KNVB-beker mee naar de hoofdstad nam. Ook in 2019 was het raak: de Johan Cruijff Schaal was binnen en Ajax eindigde bovenaan in de door COVID-19 afgebroken competitie, maar het meest indrukkend was de halve finale Champions League, waar ze in een pijnlijke wedstrijd tegen Tottenham Hotspur eruit vlogen na een hattrick van Lucas Moura.