Sindsdien Max Verstappen in 2014 voor Scuderia Toro Rosso, het satellietteam van Red Bull Racing, voor het eerst uitkwam in de Formule 1, kent de populariteit van de sport z’n weerga niet in ons kikkerlandje. Het Wereldkampioenschap van 2021 zal bij menig liefhebber nog vers in het geheugen gegrift staan en vanwege deze ongelimiteerde Oranjekoorts volgen hier 10 circuits in de Formule 1  die je linea recta kunt noteren op je bucket-list.

1. Monza – Italië

We trappen af met Monza in Italië, de thuishaven van Ferrari. Niet voor niets krioelt het op de stadiums van fans gekleed in het rood of gewapend zijn met rode vlaggen. Het Autodromo Internazionale di Monza is gelegen in het Parco di Monza, op slechts 16 kilometer ten noorden van het centrum van Milaan. Het circuit ligt verscholen in het midden, waar de baan door de bomen snijdt te midden van een prachtige omgeving.

Gooi dit allemaal in de blender en niets staat meer in de weg om een geslaagde circuit-dag te beleven, terwijl de Mediterraanse zorgt voor een nodige hoeveelheid vitamine D. Het circuit mag niet ontbreken op uw Italiaanse cultuurtrip.

2. Monte Carlo – Monaco

Voor de tweede plek blijven we in het Middellandse Zeegebied, maar wijken iets meer uit naar het westen. Een gedeelte van onze lezers heeft vast al eens van de luxe geproefd die Monaco te bieden heeft. Het is een reuze populair vakantieoord onder de rijken en heeft een tal aan hotspots.

Het circuit Monte Carlo sluit daar naadloos bij aan. De F1-coureurs scheuren door de miljardairstraten terwijl bezoekers kunnen toekijken hoe de coureurs snelheden van 300 km/h behalen. Wil je overnachten in Monaco? Je vindt diverse vakantiehuizen op de website van Holidu.

3. Silverstone – Engeland

De locatie waar circuit Silverstone Circuit zich momenteel bevindt, deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als belangrijk militair vliegveld, maar in 1950 werd hier de eerste Grand prix in de F1 georganiseerd.

Sindsdien is het circuit diverse keren hertekend, maar “elke coureur houdt van Silverstone omdat dit het soort circuit is waar deze fantastische auto’s echt tot leven komen”, aldus Alex Albon. En datzelfde geldt voor de fans, want daar wordt los van het racespektakel zelf, goed voor gezorgd.

4. Spa, België

Circuit de Spa-Francorchamps, veelal afkort tot simpelweg Spa, bevindt zich net ten zuiden van het dorp Francorchamps en sinds de opening zijn er al 54 grand prix gehouden.

Spa

Het circuit wordt omringd door een diverse landschap aan beboste valleien en natuurlijke bronnen, waar uitzicht op is vanaf de tribunes. Daarnaast groeide Max Verstappen niet ver van Circuit Spa op, waardoor het een speciaal plekje in zijn hart heeft.

5. Montreal, Canada

Voor het volgende circuit reizen we af naar volgens velen het mooiste land ter wereld, Canada. Circuit Gilles Villeneuve is een 4.361 km lang motor-racecircuit in Montreal, Quebec, en tevens de locatie waar de Grand-Prix van Canada gehouden wordt. De race is al sinds 1967 actief en werd voor het laatst in 2019 gehouden, maar in het jaar 2022 is het circuit terug zoals van ouds.

Voor de bezoeker is er niet alleen spannende race gepland, maar je geniet ook van een uitzinnige omgeving. Zo zijn de tuinen weelderig versierd en er is ook nog eens een breed scala aan verschillende kunstwerken die daar te bewonderen zijn. Van een rondje wandelen om het circuit zul je ook zeker geen spijt van krijgen.

6. Sao Paulo, Brazilië

De 6e plaats is in handen van de Brazilië. Het Autódromo José Carlos Pace, ook bekend als Interlagos, is al enige tijd bekend in de Formule 1. De race op zich is al interessant om mee te maken, maar de atmosfeer om en rondom het circuit is de kers op de taart.

Voor de ultieme ervaring is het zeker een aanrader om bij sector één aan het rechte stuk te gaan zitten. Het wil nog wel eens regenen bij deze Grand Prix, dus je zit dan ook nog eens droog mocht dit het geval zijn. Ook wordt de absolute Formule 1-legende Ayrton Senna geëerd op zijn thuiscircuit. Dit hebben ze gedaan door middel van een go-kart circuit die naar hem is vernoemd.

7. Boedapest, Hongarije

Het circuit in Boedapest, Hongarije staat op de 7e plaats. Er wordt de 31ste van juli weer geracet op de Hungaroring. De absolute koningen van dit circuit zijn Nigel Mansell en Michael Schumacher. Deze twee heren werden gekroond vanwege hun krankzinnige prestaties op dit circuit. Michael Schumacher’s zoon, Mick Schumacher, heeft zich nog niet kunnen bewijzen op dit circuit. In 2021 eindigde de Duitser op P12. Nummer 14 tot en met 20 behaalde de finishlijn niet eens.

Door de stoffige ondergrond is het circuit erg zwaar voor de banden en moeten coureurs vaak vaker stoppen. Het circuit is ook behoorlijk zwaar op de remmen, aangezien er in elke ronde minstens drie zware rempunten zijn. Daarbij wordt de GP midden in de zomer gebruikt waardoor de technische onderdelen ook  een zware race ondergaan. Saai zal het in elk geval niet worden.

8. Barcelona, Spanje

Uiteraard kan het prachtige circuit van de historische stad Barcelona niet ontbreken. Op Circuit de Catalunya werd Nederlands geschiedenis geschreven, want hier won Max Verstappen zijn allereerste Grand-Prix. Beide Ferrari’s en Mercedessen vielen uit en de rest is geschiedenis.

Het meest interessante aan de race zijn bocht 1 en 2. Vaak is de start een grote chaos en sneuvelen er vaak vleugels en en andere essentiële onderdelen. Vaak komen de coureurs in de verleiding om de buitenlijn te nemen, waar je uiteindelijk bij een verstopping uitkomt of te ver doorschiet voor bocht twee. Kortom: één groot spektakel.

9. Zandvoort, Nederland

Geen zorgen. Ons eigen kikkerlandje heeft uiteraard ook een plaats deze lijst. Buiten het feit dat het voor haast iedere landgenoot eenvoudig te bereiken is, is het circuit pas een jaar onderdeel van de Formule 1 dankzij Prins Bernhard.

Formule 1

Dit jaar staat Zandvoort weer op het programma: op 4 september om 15:00 worden de vijf rode lampen gedoofd voor de in totaal 34e editie van dit historische circuit. De eerste Grand-Prix werd in 1950 gehouden en de koning van Zandvoort tot nu toe is Jim Clark, die in totaal vier overwinningen op Zandvoort boekte.

10. Melbourne, Australië

Tegenwoordig zijn er steeds minder straatcircuits in de Formule 1. Gelukkig is het Albert Park Circuit nog een typisch straatcircuit. Meerdere stukken gaan over de normale weg zoals hij in het doorgaans door automobilisten wordt gebruikt. Alleen wordt er dan met 120 km/u in plaats van 320 km/u over geracet.

De rechte stukken met scherpe bochten spelen een grote rol in de race. Zo kan een klein stuurfoutje al fataal zijn. Dat brengt vaak een hoop bombarie met zich mee en live beleef je dat net iets beter dan achter de televisie.  De eerste race werd in 1953 en 1955 gehouden en een lange pauze is de race vanaf 1996 in zijn geheel terug.

Helaas is de race van 2022 al geweest, dus zul je nog een seizoen moeten wachten mocht je een bezoek willen brengen. De afgelopen keer reed Charles Leclerc als eerste over de finish wat hem ook meteen zijn tweede GP van het seizoen opleverde.

Albert park circuit