Wie met enige regelmatig video’s op het wereldwijde web bekijkt, is er vast en zeker weleens een tegengekomen: een reclame over VPN, ofwel een virtueel privé netwerk. Zoals bij de meeste reclames klik je die, de seconde dat het kan, meteen weg, maar heb je het hele verhaal ooit überhaupt wel een kans gegeven?

Voordelen van VPN (virtueel privé netwerk)

Want een VPN kan namelijk goed van pas komen. Als u zonder VPN een website bezoekt, wordt u via uw internet provider verbonden met die website via een uniek IP adres om u als gebruiker/bezoeker te identificeren. Hierdoor kan uw provider iedere stap volgen die u maakt, terwijl met een VPN het verkeer nog wel langs uw internet provider gaat, maar deze kan het niet langer lezen of de eindbestemming zien. Datzelfde geldt voor de websites die u bezoekt.

5. Privacy wordt gewaarborgd

Tegenwoordig zijn de meesten behoorlijk gesteld op hun privacy. En al helemaal online. Dankzij een VPN verbinding kunt u uw IP adres veranderen, waardoor uw identiteit voor “websites, apps en diensten” geheim blijft. Middels een sterke encryptie kunnen bedrijven zoals uw internet of telefoon provider niet bij uw gegevens.

4. Veiligheid

Privacy gaat uiteraard hand-in-hand met veiligheid. Overal op het internet ligt er gevaar op de loer, dus u kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Een VPN beschermt u tegen veiligheidsrisico’s in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld een cijberaanval terwijl je aan het loungen bent op het vliegveld. Want met name op gratis openbare wifi-netwerken bent u zonder VPN een makkelijk doelwit.

3. Locatie veranderen

Met een VPN kunt u dus uw locatie veranderen. Leuk en aardig, maar wat is het profijt daarvan? Nou, dat zijn er een aantal. Niet alleen blijft u nóg anoniemer, op deze manier krijgt u bijvoorbeeld tevens eerder toegang tot een game die hier nog niet uit is en kunt u via de Amerikaanse server van Netflix voortijdig dat nieuwe seizoen kijken waar u al zo lang op wacht.

2. Voordeliger shoppen

Online webshops hanteren verschillende prijzen per land, waardoor u dankzij de locatie-aanpassing goedkoper uit kan zijn bij het aanschaffen van bijvoorbeeld vliegtickets of diensten.

1. Censuur omzeilen

In Nederland krijgen we er weinig mee te maken, maar in sommige landen willen overheden willen voorkomen dat de bevolking toegang krijgt tot bepaalde informatie. Toch komt het ook hier van pas. Bijvoorbeeld wanneer u een website of social media-platform wil bezoeken in een andere land die u met een IP adres in Nederland niet inkomt.