Alle oligarchen zijn als de dood dat hun bezettingen in beslag genomen worden en met recht. Er zijn namelijk al diverse jachten door verschillende autoriteiten aan de ketting gelegd, zo ook het jacht Dilbar van (ter waarde van € 541 miljoen) van oligarch  Alisher Usmanov, die door de EU wordt omschreven als “een van de favoriete oligarchen van Vladimir Poetin”.

Oligarch Alisher Usmanov

Usmanov is een van de velen die op de sanctielijst geplaatst waardoor hij moet zien te leven met reisverboden, exportbeperkingen, handelsembargo’s en inbeslagnames van activa. In het nieuws worden veelal de inbeslagnames van jachten besproken, maar de EU heeft het ook voorzien op ontroerend goed, zoals dat van Nikita Mazepin en Roman Abramovich.

Duitse vakantievilla’s

In de gemeente Tegernsee ligt een luxe vakantieoord in de Beierse Alpen van Duitsland waar het stikt van de steenrijke buitenlandse eigenaren. Daarbij wordt het gezien als een toevluchtsoord voor Russische oligarchen. Jarenlang werd hier niet oordelend naar gekeken, totdat Rusland Oekraïne binnenviel. Toen de Europese Unie Usmanov in februari op de sanctielijst plaatste, was hij zelfs nog in Tegernsee, maar binnen enkele uren stond hij op het vliegveld om plaatst te nemen in een privéjet in München.

De gesanctioneerde Alisher Usmanov bezit naar verluidt drie villa’s langs het meer, die door lokale werknemers worden gerenoveerd. Sinds de invasie in Oekraïne is het voor Usmanov, vanwege de sancties en het verbod op het internationale banksysteem van SWIFT, haast onmogelijk geworden om hen daarvoor te uitbetalen.

Thomas Tomaschek, een politicus in Rottach-Egern, een dorp aan de Tegernsee, is volgens de New York Times onrust aan het stoken rondom de situatie. Hij heeft Alisher Usmanov als doelwit aanwezen en eind maart organiseerde Tomaschek een protest bij de villa’s van Usmanov, waar hij een horde 300 mensen wist op te trommelen: een prestatie in de normaliter slaperige wijk.

Tegengeluid

Dat is echter niet de visie die door iedereen wordt gedeeld. Usmanov en andere rijke magnaten gelden namelijk als een een krachtige bron van inkomsten voor de lokale inwoners. Ene Kitzerow, die een keramiekbedrijf runt in de Duitse badplaats, vertelde tegen The Times: “Hij is altijd gereserveerd geweest en heeft, voor zover ik weet, op geen enkele manier met de oorlog te maken”

Alisher Usmanov beschikt volgens Forbes over een vermogen van $ 16 miljard. Deze rijkdom komt voor dat hij na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie metaal- en mijnbouwactiviteiten kon exploiteren. De 68-jarige zakenmagnaat is ook mede-eigenaar van MegaFon, de op één na grootste mobiele telefoonoperator van Rusland.