Iemand aanklagen lijkt wel verweven te zitten in de Amerikaanse cultuur. Het is logisch dat er in de Verenigde Staten veel aanklachten voorkomen, het land het ten slotte de op twee na meeste inwoners ter wereld, maar toch, maar toch struikel je zowat over de verschillende verhalen waarin mensen worden aangeklaagd.

McDonald’s wederom aangeklaagd

Niet alleen individuen, maar ook mega bedrijven zoals McDonald’s moeten eraan geloven. Begin maart werd ‘restaurant de gouden bogen’ voor $ 900 miljoen aangeklaagd door Kytch, een startup die technologie gebruikt om ijsmachines te besturen. Zij beschuldigen het bedrijf ervan e-mails te hebben gestuurd naar franchisenemers met vertrouwelijke informatie en dat Kytch garanties van de machines zou hebben geschonden.

McDonald's

Terwijl die zaak nog behandeld moet worden in de rechtbank, heeft een New Yorker McDonald’s, en Wendy’s, aangeklaagd wegens misleidende commercials. De hamburgers zouden volgens de New Yorker in de marketing minstens 15% groter zijn dan ze daadwerkelijk zijn.

Schadeclaim van $ 50 miljoen

De advertenties van de bedrijven zijn “oneerlijke en financieel schadelijke consumenten omdat ze voedsel krijgen dat veel minder waard is dan wat wordt beloofd”, zeggen de klachten. Hij eist $ 50 miljoen (£ 40,3 miljoen) schadevergoeding voor zichzelf en voor andere gedupeerde klanten.

De zaak wordt ondertussen breed uitgemeten in de media, maar de aangeklaagde ketens hebben tot dusver hun kaken stijf op elkaar gehouden. Mark Bartholomew, professor in de rechten aan de Universiteit, suggereert in een interview met de BBC dat de aanklacht waarschijnlijk nooit tot een zaak zal leiden en dat er een schikking wordt getroffen.

Té verleidelijke cheeseburgers

In 2019 vond in Rusland, waar McDonald’s vertrekt vanwege de oorlog in Oekraïne, een soortgelijk incident plaats toen de zwaar religieuze Ksenia Ovchinnikova de keten aanklaagde omdat McDonald’s té verleidelijke cheeseburger aanbood waardoor ze niet anders kon dan stoppen met vasten. Zij eiste echter een schappelijker bedrag, namelijk slechts $ 14.