In Europa zijn ondertussen al meerdere superjachten in beslag genomen, maar Amerika wil ook graag meedoen – zoals dat gaat met conflicten die het westen aangaan. De Amerikaanse autoriteiten hebben het al langer gemunt op superjacht Amadea, maar moeten eerst kunnen bewijzen dat het echt van een Russische oligarch is.

Hoewel er werd gespeculeerd over het eigendom van het weelderige superjacht Amadea, werd de lucht geklaard door een uitspraak van de rechtbank in Fiji die oordeelde het voordeel van de Verenigde Staten. In de verklaring wordt beaamt dat het jacht in eigendom is van Suleiman Kerimov, lid van de Federatieraad van Rusland, investeerder in staatsbedrijven als Gazprom en Sberbank en grootaandeelhouder (76%) in Polyus, het grootste goudmijnbedrijf van Rusland.

Suleiman Kerimov

Kerimov vertegenwoordigt de autonome Russische republiek Dagestan, ‘land van de bergen’, en is een vertrouweling van president Vladimir Poetin. Eerder beweerden advocaten van de gesanctioneerde oligarch dat de Amerikaanse of Fiji-autoriteiten het schip niet konden veroveren omdat het van een andere miljardair is, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Fiji heeft zich aangesloten bij de wereldwijde veroordeling van de Russische invasie van Oekraïne, waardoor ze graag meewerken aan de sancties tegen het Kremlin en bondgenoten.

Zoals bij veel superjachten, is het lastig om te achterhalen wie de daadwerkelijk eigenaar is vanwege een schimmige constructie van trustsfunds en lege bedrijven. Op papier is het superjacht geregistreerd op de Kaaimaneilanden en eigendom van Millemarin Investments Ltd., een investeringsmaatschappij die van Kerimov blijkt te zijn.

Kerimov heeft in het verleden al wel vaker krantenkoppen gehaald. In 2011 kocht hij de Russische voetbalclub Anzji Machatsjkala over en haalde spelers als Mbark Boussoufa, Real Madrid-legende Roberto Carlos, Balázs Dzsudzsákk van PSV en Samuel Eto’o van Internazionale naar de club, waarvan hij het overgrootte deel twee jaar later alweer verkocht.

In 2017 werd hij opgepakt door de Franse politie op verdenking van belastingontwijking, terwijl zakenblad Forbes zijn vermogen op het moment van schrijven schat op $ 13,7 miljard, waarmee hij een van de rijkste personen in Rusland is.

Daar kan binnenkort een deukje inkomen als de Verenigde Staten erin slagen zijn jacht af te pakken. Volgens de Amerikaanse regering maakt de Rus zich schuldig aan kwaadaardige activiteiten wereldwijd en daardoor belandde hij al in april van 2018 op een sanctielijst.

106 meter lange Amadea

Volgens Reuters oordeelde het Hooggerechtshof van Fiji een bevel zou verlenen de ​​Amerikaans inbeslagname van Amadea te registreren. Het 106 meter lange jacht werd in 2017 gebouwd door de Duitse werf Lürssen en ligt momenteel afgemeerd aan de Lautoka Wharf in Fiji. Amadea is überluxe en is uitgerust met zeldzame houtsoorten, een openluchtbioscoop, een fitnessruimte, een helikopterplatform, een 10 meter langs overloopzwembad en een hemelplafond met 2.000 glasvezelkabels in de eigenaarssuite.

Amadea

Het wordt dan ook beschreven als “een van de meest privé en exclusieve superjachten ter wereld met een zeer goed bewaarde geheime indeling en interieur.”

Russen doen er alles aan om inbeslagnames te voorkomen. Voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovich liet twee van zijn jachten naar Turkije verschepen en allerlei andere liggen momenteel voor anker op een bestemming waar geen uitleveringsverdragen zijn.