Het Palazzo della Rovere is een paleis in vlakbij Vaticaanstad dat tussen 1480 en 1490 werd gebouwd. Tot 2018 hadden de eigenaren, de Orde van het Heilige Graf van Jeruzalem, een rooms-katholieke ridderorde, het pand verhuurd aan een hotelfamilie. Sinds 2020 besloten ze op zoek te gaan naar een nieuwe huurder.

Four Seasons hotelketen van Bill Gates

En die vonden ze door middel van een openbare aanbestedingsprocedure in de vorm van hotelgroep ’Four Seasons’ van Bill Gates. Zij zullen over een periode van 27 jaar tijd € 35 miljoen aan huur moeten overmaken, exclusief de kosten die gemaakt worden bij een verbouwing.

Eind 2022 liet gates zijn aandeel in Four Season met met 24% stijgen naar 71,3%, via zijn investeringsmaatschappij Cascade Investment LLC, nadat hij het concern in 2007 samen met de Saoedische prins Al-Waleed bin Talal kocht. Four Seasons, die naast de huidige eigendommen nog 50 andere projecten in de pijplijn heeft, beheert nu 121 hotels en resorts en 46 woningen en wordt gewaardeerd op $ 10 miljard.

Ombouwen tot luxe hotel

Four Seasons is van plan om het historische pand in Rome om te vormen tot een luxe hotel en hebben het over een fitnesscentrum, een spa en sterrenkoks om de elite aan te spreken. In 2025 moet het project voltooid zijn en een overnachting kost naar verluidt € 490.

Het plan zou niet niet in de geest van de soberheid van paus Franciscus zijn en dus wordt er een stokje voor gestoken door de Orde. Zij maken overigens nog steeds gebruik van Palazzo della Rovere om een gedeelte van hun in totaal 30.000 ridders van de Orde, en partners, te blijven ontmoeten.

Op de ramen van de eerste verdieping van de  gigantische façade is de naam van Domenico della Rovere geschreven, terwijl het wapen op de gevel dat van paus Clemens XIV is. De belangrijkste kamers zijn beschilderd met fictieve architectuur, waarbij het  Halfgodenplafond, een galerij met mythologische en allegorische figuren geschilderd door Pinturicchio, heeft meest opvallend is.

Concurrenten zien mogelijkheden

De enige reden dat Four Season werd gekozen werd als huurder, is omdat zij de beste papieren hebben, maar nu de Orde het plan dwarsboomt, zien de concurrerende partijen mogelijkheden om wellicht toch het stokje over te nemen. De tijd zal het leren.