Ondertussen zijn er al tientallen, zijne het niet honderden, luxe eigendommen van Russen in beslag genomen om druk uit te oefenen op het Kremlin – uiteraard vanwege de oorlog in Oekraïne. Een van de meest breed uitgemeten inbeslagnames in de media, is zonder twijfel die van superjacht Dilbar, eigendom van Alisher Usmanov.

Superjachten steeds vaker militair beveiligd

Terwijl de in Oezbekistan geboren Usmanov volgens Bloomberg een beroep heeft aangetekend bij het Gerecht van de EU om zijn sloep weer terug te krijgen, heeft hij de crew op zijn andere superjacht ‘Alaiya’ geïnstrueerd om richting Afrika te varen. Hij neemt daarbij geen enkel risico, want hij heeft ervoor gezorgd dat er gewapende bewakers aan boord zijn.

Dat komt echter steeds vaker voor. “Het is slechts een kwestie van tijd voordat piraten van vrachtschepen naar aanvallende superjachten gaan die in de buurt van Somalië varen”, legde Michael Howorth, voormalig superjachtkapitein en redacteur bij SuperYachtWorld, uit aan CNN. Het is niet ongebruikelijk dat jachten van miljardairs uitgerust zijn met “verborgen kamers, ontsnappingscapsules, volgapparatuur en ex-mariniers.”

AL reactie op de invasie van Oekraïne werd Usmanov op 28 februari 2022 op een zwarte lijst gezet, waardoor hij al zijn tegoeden in de EU werden bevroren en hij een reisverbod kreeg. In het Publicatieblad van de Europese Unie wordt de 68-jarige beschreven als een “pro-Kremlin oligarch met bijzonder nauwe banden met de Russische president Vladimir Poetin [die] een van de favoriete oligarchen van Vladimir Poetin.”

Superjacht Alaiya

De Russische miljardair heeft een inbeslagname van zijn kleinere, maar voortreffelijke superjacht Alaiya, het 50e grootste jacht ter wereld, vooralsnog weten te vermijden, in tegenstelling tot zijn superjacht Dilbar en twee helikopters aan de Franse Rivièra. Het tipt qua voorzieningen niet aan zijn paradepaardje, maar alsnog zit Alaiya boordevol luxe.

Alaiya, voorheen bekend als Lady Gulya, biedt plaats aan 18 gasten in 9 passagiershutten. Al deze hutten zijn rijkelijk versierd, wat wijst op een onderscheidende geografische bestemming. De kleurthema’s en details zijn geïnspireerd op respectievelijk Claridges, Fleur-de-Lis-motieven en Art Deco.  De spa en strandclub van Alaiya pronken ook met een op Capri geïnspireerd decor en elders kunnen gasten aan boord gebruik maken van een hamam, een kapsalon, een massageruimte en de openlucht bioscoop aan de achterzijde (zie foto hierboven).

Ook zijn 111 meter lange jacht is gebouwd door het Duitse Lürssen en werd naar de Malediven gevaren om te voorkomen dat het zou worden onderschept door de autoriteiten. Uit recente informatie van Marinetraffic blijkt dat het jacht momenteel ergens in de buurt van de Golf van Aden is en dat volgende bestemming van Alaiya ‘Armed Guards’ is, een techniek die wordt gebruikt om de bestemming te maskeren én piraten af ​​te schrikken. Wat er voor de rest mee gaat gebeuren, zal de toekomst uitwijzen.

Oligarch Alisher Usmanov

Alisher Usmanov staat op de 89e plek in de Bloomberg’s Billionaires Index met een geschat vermogen van $ 19,5 miljard. Dat heeft hij bij elkaar gesprokkeld met zijn enorme belangen in in ijzererts- en staalgigant Metalloinvest en elektronicabedrijf Xiaomi. Hij was tevens een van de vroege investeerders in Facebook en verkocht in 2018 zijn belang van 30% in voetbalclub Arsenal FC voor omgerekend circa € 632 miljoen.