Naast extreem prijzig wagyu biefstuk bedekt met bladgoud moeten de miljonairs van deze wereld ook af en toe groente eten. Ook als vermogend vegetariër moet er uiteraard groots uitgepakt worden. De Japanse Matsutake is voor deze exlusieve groepering de perfecte uitkomst, want deze bijzondere paddenstoelen kunnen tot € 2.000 per kilo kosten.

Paddenstoel genaamd matsutake

De exclusieve Japanse paddenstoel die matsutake heet is de duurste groente ter wereld en dat is niet voor niets. Deze luxueuze champignon wordt door velen gezien als magisch en is over de gehele wereld zeer gewild.

Sommigen beweren dat de matsutake de levensduur zou kunnen verlengen of dat de paddenstoel geneeskrachtige eigenschappen zou hebben. Zo zou deze groente kunnen helpen bij de bestrijding van zeer ernstige ziekten zoals kanker. Dit is echter nooit bewezen en lijkt bovendien vrijwel onmogelijk. Dat de matsutake rijk is aan vitamines en mineralen is wel bewezen. De paddenstoel is dus niet alleen enorm duur, maar ook nog uiterst gezond.

Groeit enkel en alleen in Japan

De matsutake kan alleen gevonden worden in Japan en is daarom al vrij exclusief. De paddenstoelen kunnen alleen groeien onder een bepaalde soort boom. Deze boom staat op het punt van uitsterven en de matsutake paddenstoelen dus ook. De oogst van de groente is niet voor niets met 95% afgenomen in de laatste 70 jaar. Het is onmogelijk om de matsutake te laten groeien op een boerderij of op een andere kunstmatige manier. Enkel in de herfst oogsten de Japanners de paddenstoelen met de hand, maar moeten ieder jaar geluk hebben met de omstandigheden.

Matsutake

Ook opwarming van de aarde doet de groente niet goed en doet de kwaliteit jaar na jaar verslechteren. Alleen de goede matsutake’s kunnen worden verkocht voor een hoge prijs. Hierbij doet vooral de grootte en de geur ertoe. Hoe groter de matsutake en hoe sterker de geur ervan is, hoe meer geld ervoor zal worden neergeteld.

Vooral in exclusieve en peperdure restaurants met Michelinsterren wordt er gebruik gemaakt van deze duurste paddenstoel ter wereld. Het is het proberen waard, maar het proeven van deze paddelstoel doet de bankrekening flink slinken.