Sam Bankman-Fried, mede-oprichter van één van de grootste crpytoplatformen ter wereld, het in 2019 opgerichte FTX, heeft in een podcast van Jacob Goldstein laten weten dat hij ‘tot 1 miljard dollar’ wil uitgeven om de Democratische kandidaat aan de macht te houden. Of is het meer om te voorkomen dat de Republikeinse partij Donald Trump opnieuw het Witte Huis in Washington bestormt?

FTX-CEO Sam Bankman-Fried

Ondanks dat hij pas 30 jaar oud is, heeft hij enorm veel invloed in de cryptowereld, maar ook politieke ambities. Eind april organiseerde hij met FTX een congres omtrent digitaal geld, waar onder meer gasten spraken als de Amerikaanse ex-president Bill Clinton, Gisele Bündchen (model en vrouw van Tom Brady) en de voormalige Britse premier Tony Blair.

‘Iets boven de 100 miljoen’

De Amerikaanse miljardair heeft het in de podcast ‘What’s your problem?’ over een bedrag van ‘iets boven de 100 miljoen’ in 2024 wat kan oplopen tot ‘tot 1 miljard dollar’ om de Republikeinse partij te dwarsbomen. Dat is de max, maar als gaat Trump zich opnieuw kandidaat gaat stellen, is hij bereid om nog dieper in de buidel te tasten.

Democratische kandidaat veiligstellen

Zijn wens om de democratie in de Verenigde Staten te stimuleren komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 2020, toen Trump noodgedwongen moest aftreden, was hij de op één na grootste geldschieter van de campagne van Joe Biden. Naar verluidt gaf hij $ 5,2 miljoen uit.

De in de Bahama’s woonachtige beschikte vòòr de cryptocrash volgens Forbes over een geschat vermogen van $ 21,8 miljard. Daar is nu ongeveer $ 11 miljard van over. Het overgrote gedeelte daarvan is hij van plan weg te geven en te schenken aan goede doelen. In 2021 schonk Sam $ 50 miljoen en vanaf 2022 is hij van plan $ 500 miljoen per jaar weg te geven. Zijn ultieme doel voor het aankomende decennium, is het weggeven van meer dan $ 10 miljard.