In maart van 2021 kondigde Voedselbanken Nederland aan dat het aantal huishoudens die genoodzaakt zijn hun boodschappen te halen bij de voedselbank met 7,2% was gestegen, tot 37.311 huishoudens. In het tv-programma ‘Steenrijk, straatarm’ gaan twee gezinnen aan beide kanten van het geldspectrum een week ruilen van residentie, bestedingsbudget en leven. Een rijk koppel, Danny en Nadine, hebben het voornamelijk zwaar met boodschappen doen.

Steenrijk, straatarm

Ondanks de verschillende achtergrondverhalen van de diverse deelnemers, is het over het algemeen altijd relatief hetzelfde. Het arme gezin is over het dolle heen met ieder wissewasje en het rijke gezin kan zich niet voorstellen hoe mensen kunnen leven van nog geen € 100 in de week, inclusief kinderen en huisdieren etc.

Danny en Nadine geven dat soort bedragen naar eigen zeggen per dag uit en vertellen in het programma € 1.700 per dag te verkwisten aan van alles en nog wat. Dat is een wereld van verschil met het gezin waarmee ze ruilen. De 47-jarige Judith uit Zoetermeer moet op iedere cent letten voor haarzelf en haar drie kinderen. Door haar chronische ziekte is ze volledig afgekeurd en zit ze in de schulden vanwege het faillissement van haar ex-partners zaak. Uiteindelijk moeten ze het met € 90 per week zien te overleven – een levensgroot contrast.

Steenrijk, straatarm

Dat terwijl Danny en Nadine als twee hardwerkende ondernemers op en neer gaan tussen Gran Canaria en Nederland. “Ik werk om zoveel mogelijk geld te verdienen, zodat als ik iets zie, ik het gewoon kan kopen”, zegt Nadine. Daardoor is het voor haar wel even schrikken als ze het metalen spaarpotje opent met het weekbudget van hun gastgezin erin. “Het lijkt me heel zwaar als je alleenstaande moeder bent van drie kinderen”, zegt ze geschokt.

Boodschappen doen met een klein budget

Eenmaal aangekomen in de supermarkt merken ze pas echt hoe moeilijk het is om hiervan te leven. Ze besluiten op voorhand het weekbudget te halveren, zodat Judith wat geld overhoudt voor haar gezin, maar wanneer ze bij in de vleesafdeling aankomen, lijkt het een onmogelijke opgave. “Het is zóveel duurder geworden”, zegt Danny boos terwijl hij een pak kippenpoten uit het schap pakt. Gevolgd door “Het is gewoon een strijd.”

Ondertussen is Judith met haar kinderen aan het genieten tijdens een boottocht over de Spaanse wateren en is er een luxe diner voor hun klaargezet. Fijn, want in Nederland gaan en kunnen ze nooit uit eten.

“Je wordt er gewoon depressief van”

Toch weten ze wat geld over te houden voor Judith en besluiten ze de trap te voorzien van een broodnodig laagje verf. Ze  beseffen zich dat leven met een klein budget een grote uitdaging is. “Je wordt er gewoon depressief van”, zegt Nadine gefrustreerd. “Dat je overal op moet letten, ik vind het echt heel zwaar.” “Elk stukje levensplezier dat je hebt, dat gaat gewoon weg”, voegt Danny aan.