Het salaris van het vaste drietal van VI is breed uitgemeten in de media, maar wat vaak vergeten wordt, is hetgeen dat ze in het Talpa-laadje brengen. Echter lijkt dat verleden tijd, want de stekker is eruit getrokken na de smakeloze anekdote van spraakzamer Johan Derksen en de mediarel die daaruit voortvloeide.

Stopzetting Vandaag Inside

Zijn anekdote wimpelt hij af als een ‘jeugdzonde’ en het zou overigens al verjaard zijn. “De cancel- en woke-cultuur is groot en is tegen ons. Het is een machtige beweging die steeds groter en erger wordt. Het enige onafhankelijke programma is nu in duigen gevallen. Hier kan ik niet meer met plezier zitten. Ik ben er klaar mee”, aldus Derksen in de laatste uitzending.

Met als gevolg een bedroefde achterban, sponsoren en tafelgasten die zich terugtrokken, maar voor John de Mol’s bedrijf Talpa Producties, betekent het een enorm omzetverlies. Volgens berekeningen van mediabureau dentsu blijkt dat Talpa maar liefst € 10 miljoen misloopt.

dentsu komt tot deze conclusie middels een vergelijking met vorig jaar, toen Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp 38 weken lang op de buis verschenen.”Als dit ook de planning is voor 2022, dan betekent dit een minimaal omzetverlies van circa 10 miljoen euro”, licht Jeffrey Koen, AV Director van dentsu, toe aan NU.nl.

“Een snelle berekening laat zien dat het stoppen van Vandaag Inside circa € 50.000 aan omzetverlies per dag gaat kosten. Op weekbasis is dit zelfs een omzetverlies van € 260.000. Dit nog buiten het verlies aan vaste sponsors zoals TOTO en Stella Fietsen die zich terugtrokken.”

Kijkcijferkanon

Vandaag Inside was dan ook, niet geheel verrassend, met afstand het best bekeken programma op SBSB6. Op de eerste avond dat het programma niet meer verscheen, daalde de kijkcijfers van SBS6 zelfs met maar liefs 73%. “Het was de best bekeken talkshow van Nederland. Ik denk dat ze er wel even van balen met z’n allen”, zegt Wilfred Genee bij BNR.

Het is de zoveelste keer dat het programma, met name Derksen, onder vuur ligt, dus of het definitief klaar is, moet nog maar blijken. Achter de schermen wordt namelijk al gekeken of er een mogelijke doorstart mogelijk is in de vorm van een nieuw format mét de bromsnor.

Talpa heeft nog geen reactie gegeven op de publicatie van het vermeende omzetverlies.