Na de veiling is het niet de duurste whiskyfles ooit verkocht, maar het is nog altijd wél de grootste. De fles van 1,80 meter heet ‘The Intrepid’, ofwel ‘De onverschrokkene’ en is door het in Edinburgh gevestigde veilinghuis Lyon and Turnbull vorige week woensdag afgehamerd voor meer dan een miljoen pond.

Grootste whiskyfles ter wereld

De fles heeft de gepaste naam ‘The Intrepid’ gekregen, wat vrij vertaald ‘De onverschrokkene’ betekent. In september van 2021 werd de whiskyfles door het Guinness Book of World Records erkend als grootste whiskyfles ter wereld. De inhoud ervan bestaat uit maar liefst 311 liter Schotse whisky, gedistilleerd in de prestigieuze The Macallan Distillery in Schotland in 1989.

Vorig week woensdag verscheen het indrukkende glazen omhulsel op het veilingblok. De koper is vooralsnog onbekend, en dat blijft waarschijnlijk ook zo, maar wat wel duidelijk is, is dat ‘ie onder de hamer is gegaan voor £ 1,1 miljoen, omgerekend zo’n € 1,3 miljoen.

32 jaar gerijpt

In totaal bestond de veiling uit 11 kavels, met als aanvoerder de recordbrekende fles van 311 liter, waaronder de limited edition Explorer’s Edition-sets van 12 flessen van 50 cl en een selectie miniaturen. The Intrepid heeft 32 gerijpt in twee zustervaten in het Speyside-magazijn van The Macallan’s en werd vorig jaar gebotteld door Duncan Taylor Scotch Whisky, volgens het veilinghuis één van de meest toonaangevende onafhankelijke whisky-bottelbedrijven.

“Interesse in The Intrepid kwam van over de hele wereld en er werd zowel live online als telefonisch geboden, en uiteindelijk verkocht aan een internationale verzamelaar”, schrijft Lyon and Turnbull. “Na één idee, twee jaar hard werken en 32 jaar rijping, was ‘The Intrepid’ uiteindelijk 1,1 miljoen Britse pond waard tijdens de veiling.”

Het label op de fles bestaat uit afbeeldingen van elf ontdekkingsreizigers te zien, omdat de makers zich hebben laten inspireren door verkenningstochten. “Dit project is een ode aan de gedrevenheid en vastberadenheid van ‘s werelds meest baanbrekende individuen.”