Roman Abramovich kocht de Londense club in 2003 naar verluidt voor zo’n £ 140 miljoen, omgerekend zo’n € 168.983.800.  Mede dankzij zijn investeringen is Chelsea uitgegroeid tot een van de grootste clubs ter wereld, maar de oorlog in Oekraïne liet Chelsea op zijn grondvesten schudden.

Oligarch Roman Abramovich verliest alles

Op 7 mei werd aangekondigd dat de Premier League-club is verkocht voor € 3 miljard. Alleen de goedkeuring van de Britse regering is nog nodig om de deal definitief af te ronden.

Omdat Abramovich wordt gezien als een bondgenoot van de agressor Vladimir Poetin, werd er in maart besloten dat de club in de verkoop ging. Ondertussen is de ooit rijkste man van Rusland al een aantal luxe eigendommen verloren, zoals een paleis in Frankrijk, maar uit een statement van de club en hemzelf blijkt dat ook Chelsea niet meer in Russische handen is. Om omstreeks 2.00 Londense tijd in de nacht van 7 mei werd het stement naar buiten gebracht.

Vanwege Britse sancties mag de Rus niets aan de verkoop van Chelsea verdienen. Toch werd in de Engelse media gespeculeerd dat Abramovich € 1,5 miljard zou willen terugkrijgen bij de verkoop van Chelsea, iets wat hij zelf ontkent. “Dergelijke suggesties zijn volkomen onjuist”, aldus een woordvoerder van Abramovich.

Het bedrag wordt op een afgeschermde Britse bankrekening geplaatst en is uitsluitend bestemd voor goede doelen, met name in Oekraïne. De verkoop komt voor Chelsea goed uit, want “De club dreigt te verdwijnen als de verkoop niet deze maand is afgerond”, schreef Sky Sports eerder deze week.

“Weet dat dit een ongelooflijk moeilijke beslissing is geweest en het doet me pijn om op deze manier afscheid te moeten nemen van de Club. Ik ben echter van mening dat dit in het belang van de club is”, schrijft Ambramovich. “Ik hoop dat ik Stamford Bridge nog een laatste keer kan bezoeken om persoonlijk afscheid te nemen van jullie allemaal. Het is een voorrecht van je leven geweest om deel uit te maken van Chelsea FC en ik ben trots op al onze gezamenlijke prestaties. Chelsea Football Club en haar supporters zullen altijd in mijn hart blijven.”

Nieuwe eigenaren

De club komt in handen van een groep investeerders, geleid door de Amerikaan Todd Boehly, mede-eigenaar van honkbalclub Los Angeles Dodgers. Ook Zwitserse miljardair Hansjörg Wyss maakt deel uit van het consortium. Hij werd eerder al genoemd als potentiële koper, maar weerhield zich een poosje: “Abramovich vraagt op dit moment veel te veel.”

De investeerders hebben aangegeven nog eens € 2 miljard in de club te pompen. Het bedrag wordt verdeeld onder allerlei clubactiviteiten, zoals de Chelsea Foundation, het stadion Stamford Bridge, de jeugdopleiding en het dameselftal