Steeds meer bands en muziekanten zijn bezig met het verkopen van de rechten van hun complete muziekcatalogus. Na Bruce Springsteen, Bob Dylan, Paul Simon, Neil Young en Sting is Pink Floyd de laatste die op de bandwagon springt. Volgens ingewijden mikken ze met de verkoop van alle muziekrechten op bijna $ 500 miljoen, omgerekend € 475 miljoen.

Muziekcatalogus Pink Floyd

Ze verkopen niet alleen de complete opname- en songwritingcatalogus, maar ook de mogelijkheid om merchandise te maken op basis van de bandnaam, aldus de mensen, die vroegen niet geïdentificeerd te worden, tegen Bloomberg.

De legendarische Britse rockband heeft in totaal 15 studioalbums uitgebracht tussen 1967 en 2014, waaronder drie van de best verkochte rockalbums aller tijden: The Dark Side Of The Moon (1973), Wish You Were Here (1975) en The Wall (1979). Met naar schatting 45 miljoen verkochte exemplaren is de eerstgenoemde hun bestverkochte album, terwijl er van The Wall 30 miljoen exemplaren verkocht zijn.

Sinds de muziekgroep in 1965 werd opgericht, onder leiding van wijlen Syd Barrett, liep niet alles van een laaiend dakkie. Barrett vertrok zelf na drie jaar, waarna bassist en zanger Roger Waters de band in 1985 vaarwel zei. Die klaagde vervolgens zijn oud-collega’s vervolgens aan voor het gebruik van de naam Pink Floyd. Daardoor is het vrij bijzonder te noemen dat de bandleden het eindelijk eens met elkaar eens zijn.

Potentiële kopers

Bloomberg noemt “Warner Music, Sony Music en BMG” als potentiële kopers. Maar wat wellicht het meest vernoemenswaardig is, is dat de bandleden het eens met elkaar eens zijn. Mocht de deal van $ 500 miljoen slagen, zal het een van de meest lucratieve deals zijn in de muziekgeschiedenis. Naar verluidt verkocht de 72-jarige Bruce Springsteen zijn muziekcatalogus voor hetzelfde bedrag,