Bijna alle succesverhalen van de meeste vermogenden op deze planeet zijn breed uitgemeten in de media of zakenmagaines, maar Carlos Slim blijft vaak achterwege. Daardoor leek het ons wat om eens wat onderzoek te doen naar hoe deze Libanees-Mexicaanse zakenman het schopte tot de op elf naar rijkste man op aarde, terwijl hij door Forbes 10 jaar geleden werd omschreven als de rijkste man op aarde.

Beginjaren van Carlos Slim

De familie van Slim vluchtte in het begin van de uit 20e eeuw vanuit Libanon naar Mexico zijn gevlucht wegens het repressieve Ottomaanse militair bestuur. Eenmaal gearriveerd richtte zijn vader een succesvol bedrijf op in de detailhandel en kocht onroerend goed op. Toen hij in 1953 kwam de overlijden nam Carlos, die toentertijd 13 was, in verloop van tijd alles over en op zijn 15e was hij al aandeelhouder van de grootste bank van Mexico. Hij studeerde civiele techniek en studeerde af in 1961. Kort daarna richtte hij zijn eerste bedrijf op, Inversora Bursatil, een verzekeringsmaatschappij.

Hoewel Slim vooral bekend staat als de hoofdaandeelhouder van telecommunicatiebedrijf America Movil, operatief in de Verenigde Staten, Europa en Latijns-Amerika, en de oprichter van het conglomeraat Grupo Carso, vloeit zijn rijkdom ook voort uit vele andere zakelijke ondernemingen. Zo werd hij in 2015 topaandeelhouder van de New York Times met een belang van $ 341,4 miljoen in de Amerikaanse krant.

Al jaren de rijkste man van Mexico en heel Latijns-Amerika

Niet alleen is hij betrokken bij maar liefst meer dan honderden bedrijven in Mexico, ook wel bekend als ‘Slimlandia’, en daarbuiten, hij heeft ook veel betekent voor het Zuid-Amerikaanse land in z’n geheel. Als verreweg de rijkste man van Mexico en heel Latijns-Amerika, wordt Slim echter minder besproken dan u zou verwachten.

Na het oprichten van zijn eerste bedrijf in de begin jaren 60′ begon hij met het opbouwen van een diverse portefeuille die nu de Mexicaanse economie domineert. Hij concentreerde zijn bedrijfsplannen niet op één specifieke sector, maar breidde uit in allerlei industrieën, waaronder de auto-, luchtvaartmaat-, tabak-, cement-, hotel- en telecomindustrie.

Het vermogen van Carlos Slim

De nu 82-jarige bereikte de status van miljardair in de nasleep van de economische crash van 1982, toen de Mexicaanse regering, die kampte buitenlandse schulden vanwege de peso die sterk in waarde dalen, begon met het nationaliseren van banken en het verstoten van zakelijke investeerders.

In 2017 kondigde hij aan dat hij tegen 2020 bijna de helft van zijn aandelen zou verkopen en alleen al in 2018 verkocht hij voor ten minste $ 86 miljoen aan aandelen. Momenteel staat Slim op nummer 12 in Bloomberg Billionaires Index met een geschat vermogen van $73.9, terwijl zakenblad Forbes hem nóg rijker inschat: $83.8 miljard.