The European Fine Art Fair (TEFAF) is een van de de meest gerenommeerde kunstbeurzen ter wereld en vindt normaliter ieder jaar plaats. De afgelopen twee jaren konden niet doorgaan wegens een virus die begint met de letter C, maar vanaf afgelopen 24 juni ging het weer als vanouds door. Echter verstoorde een paar kwaadwilligen de beurs op de vierde dag door met een moker op een van de vitrines in te slaan.

Collier vermist na roof op kunstbeurs TEFAF

Het was enige tijd onbekend of de daders buit gemaakt hadden, maar het blijkt dat een collier is meegenomen. Het zou volgens Martijn Akkerman, bekend van Tussen Kunst & Kitch, gaan om “de grootste en meest waardevolle steen van de beurs” met een vermeende waarde van maar liefst € 27 miljoen. “Het gaat hier om een lang, zeldzaam collier van parels met smaragden waartussen een gele kussenvormige diamant hangt. Dit uiterst zeldzame stuk lijkt oorspronkelijk bedoeld voor Arabische vorsten en prinsen.”

De vraag die overblijft: hoe heeft dit überhaupt kunnen gebeuren? Bij een locatie waar voor miljarden aan kunst ligt, zou je denken dat er door het beveiligingsteam niets aan het toeval wordt overgelaten. Volgens de organisatie van TEFAF kwamen de overvallers apart van elkaar beurs binnen en waren er geen “zichtbare tekenen” dat ze iets in hun schild voerde. De roof is gefilmd door omstanders en enkele van de in totaal 250 aanwezig camera’s.

Twee vermoedelijke medeplichtigen opgepakt

Kort na de kunstroof werden twee Belgen op de A2, op slechts een aantal kilometer van de beurslocatie in Maastricht, van de weg geplukt op verdenking van betrokkenheid bij de overval, maar zij ontkennen beiden iedere vorm van betrokkenheid. Volgens hun advocaat Stijn van Merm gaat het om een misverstand en zijn er in de desbetreffende auto geen wapens of kunst aangetroffen. In totaal zou het gaan om vier dieven, maar het onderzoek is nog in volle gang.