Een man in Amsterdam kocht in 2019 een penthouse in stadsdeel West en betaalde daar circa € 900.000 voor. Echter werd de woning niet opgeleverd zoals hij dat in gedachte had. Op de bouwtekeningen waren geen steunpilaren aan te treffen, maar zodra hij de woning kon betreden stonden er ineens vijf steunpilaren, die volgens hem het zicht belemmeren en teveel ruimte innemen.

Penthouse van 186 vierkante meter niet naar wens

De woning ligt op de vijftiende verdieping en heeft een woonoppervlakte van 186 vierkante meter met vier kamers en een buitenruimte van 39 m2 op het zuiden met “magnifieke uitzicht”. In oktober 2019 bezocht hij de woning voor het eerst. Daar zag hij in de woonkeuken langs de ramen aan de balkonkant vijf steunpilaren die geplaatst zijn om het dak te stutten. Die kolommen stonden niet ingetekend op de verkooptekening die bij de overeenkomst zat.

De koper schreef in een mail aan de aannemer dat hij ‘erg onaangenaam verrast’ was. Het plaatsen van gordijnen zou een ‘mega issue’ worden en het neerzetten van een tafel tegen zo’n uitstekende kolom zelfs onmogelijk, tenzij de tafel op maat gemaakt wordt.

Taxateur ingeschakeld

Om te kijken of de kolommen daadwerkelijk waardeverlaging veroorzaakte, schakelde hij een taxateur en die ondervond dat de woning zo’n € 75.000 minder waard zou zijn geworden door de steunpilaren. Hierdoor besloot de man de nieuwbouwwoning voor de rechter te slepen.

Oordeel van de rechter

Volgens de aannemer zou er maar 0,15 vierkante meter oppervlakteverlies zijn geleden door de steunpilaren, waardoor de obstructie minimaal is gebleven. Dat vond de rechter ook: “Schuin gekeken is sprake van een minimale wijziging in het uitzicht. Recht van voren bekeken is evenwel het uitzicht met en zonder kolommen (nagenoeg) hetzelfde. De gestelde schade ter hoogte van dat bedrag is dan ook niet komen vast te staan

“De slotsom van het voorgaande is dat de stelling van eiser dat het penthouse 75.000 euro in waarde is gedaald als gevolg van de gestelde (toerekenbare) tekortkoming faalt in het licht van de gemotiveerde betwisting”, schrijft de rechtbank in het vonnis. “De gestelde schade ter hoogte van dat bedrag is dan ook niet komen vast te staan.” De koper van het penthouse moet de proceskosten van de aannemer ook betalen: zo’n € 4.000.