JK Rowling’s Harry Potter is een van de meest succesvolle franchises aller tijden. Hoewel critici geloofden dat de liefde voor de serie na verloop van tijd zal afzakken, zijn jongere generaties nog altijd in de ban van de boekenreeks en de gelijknamige films. Diverse fans hebben een hele verzameling van allerlei Potter-gerelateerde items, maar een exemplaar van de eerste druk van de ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ kan maar in een aantal verzamelingen staan.

Eerste exemplaar ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’

Er zijn talloze objecten uit de Harry Potter-films die waardevol zijn, maar met name de eerste editie boeken kunnen een behoorlijk som geld opleveren. Veilinghuis Christie’s gaat tussen 7 tot 15 juni in Londen een exemplaar van de eerste editie van de ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ veilen. “In veel opzichten is dit boek de fysieke manifestatie van een magische herinnering voor zoveel mensen, en dat maakt het zo wenselijk.”

Harry Potter

Het boek zou zo goed als foutloos moeten zijn en is gesigneerd door JK Rowling zelf. Het maakt deel uit van de eerste oplage van 500 hardback-exemplaren die in 1997 werden gedrukt. Daarvan zijn er 300 naar bibliotheken gegaan en het desbetreffende boek dat momenteel op het veilingblok staat is één van de resterende 200.

Harry Potter

Foto: screenshot Christi’s

In het verleden veilde Christi’s al eerder items uit de Harry Potter-franchise, waaronder ook boeken. En ook al eerder kopieën van ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’. In 2018 werd een eerste exemplaar van deze boekenreeks afgehamerd op $ 162,500, terwijl er ingeschat werd dat het boek tussen de 162,500 $ 45.000 en $ 65.000 zou gaan opleveren.

Echter is dat niet het hoogste bedrag dat voor zo’n soort eerste editie is betaald. Eind 2021 werd namelijk maar liefst $ 471.000 neergeteld voor een boek uit dezelfde reeks en werd het “het duurste commercieel gepubliceerde 20e-eeuwse fictiewerk ooit verkocht”, volgens Joe Maddalena, executive vice-president van Heritage Auctions.

The Art of Literature: Loan and Selling Exhibition

Het boek wordt aangeboden als onderdeel van de ‘The Art of Literature: Loan and Selling Exhibition‘, waar ook twee werken van Lucian Freud, kleinzoon van Sigmund Freud, onder de hamer gaan. Bieden start vanaf $ 250.000.

Harry Potter