De machthebbers van Brunei zijn op z’n zacht gezegd opmerkelijk. Sultan Hassanal Bolkiah controleert het fortuin van de koninklijke familie, dat in totaal meer dan $30 miljard bedraagt. Zijn woonpaleis Istana Nurul Iman, de grootste op aarde, heeft maar liefst 1.178 kamers en 257 badkamers, terwijl zijn autoverzameling uit 7.000 voertuigen bestaat. Daarnaast bezit hij nog negen vliegtuigen, waaronder twee Boeings en één Airbus, twee helikopters en om zijn pols hangt ten alle tijden een degelijk uurwerk.

Sultan van Brunei en zijn horloges

Als een van de rijkste royals op deze planeet heeft hij de horloges voor het uitkiezen en dat doet hij dan ook. Hij heeft exemplaren in allerlei vormen, kleuren, merken en uitvoeringen. Met zo’n vermogen is het uiteraard appeltje-eitje om ze te verzamelen. Desalniettemin is het wel leuk om te zien, als je even wegdenkt hoe oneerlijk het eigenlijk is.

Zo is hij bijvoorbeeld de eigenaar van een Audemars Piguet vlinderhorloge uit de jaren ’80. Om de show te stelen zijn de veelkleurige vlinders belegd met 44 robijnen, 18 saffieren en 16 smaragden. Voor de vlinder en de armband werden 160 diamanten gebruikt en de solide achterkant van de kast geeft “No.1” aan, wat suggereert dat dit uurwerk het allereerste was in de op maat gemaakte collectie.

Verder bezit hij een Rolex Submariner met groene bezel, een Richard Mille RM 67-01 in het witgoud, een grijze Patek Philippe Nautilus, een Richard Mille RM 56-01 Sapphire en een Richard Mille RM 56-02 Pink Sapphire. Vooral de laatstgenoemde trekt de aandacht. Het uurwerk is een bijzonder werk van het Zwitserse luxe horlogebedrijf, speciaal gemaakt voor de sultan van Brunei, met een kast die is gefreesd en geslepen uit blokken massief saffier.

Rafael Nadal en Alexander Zverev

Ook bevat zijn collectie twee ’tennishorloges’: Richard Mille RM 67-02 Alexander Zverev en een Richard Mille RM 27-01 Rafael Nadal. Zijn voorkeur is duidelijk, maar hij heeft ook nog één uurwerk die een beetje buiten de boot valt, namelijk een Luminox.

Dit Californische horlogemerk maakt polshorloges voor verschillende organisaties binnen het Amerikaanse leger, waaronder de US Navy Seals. De sultan van Brunei is geregeld gekleed in militaire uniformen, waar het Luminox Navy Seals-model in zwart en geel goed bij past. De kleurrijke accenten van de markeringen op de lunette en wijzerplaat zorgen voor een contrast met de zwarte kast en armband.

Lees ook over waar hij ruim $ 20 miljard aan heeft uitgegeven.