Tegenwoordig hoeft u geen blauw bloed door uw aderen te hebben stromen om kasteelheer te woorden. Alleen een simpele zoekopdracht op Funda en een bepaalde hoeveelheid geld staan nog in de weg. In Frankrijk staan een hoop kastelen leeg en te koop, die voor een redelijk zachte prijs opgepikt kunnen worden, maar ook in Friesland staat er sinds kort een in de etalage.

Kasteeltje ‘Allingastate’ in Friesland

Het bevat alles wat u van een kasteel mag verwachten: schuifpoorten, kasteeltorens met ramenluikjes, een kerkklok en een vorstelijk groot perceel: 8810 vierkante meter. Niet iedereen maakt kans op dit “kasteeltje” want, zo zegt de makelaar: “Alleen bezichtigingen voor echte levensgenieters.”

Het kasteel, genaamd Allingastate, dateert uit de 14e eeuw en wordt particulier bewoond. Onlangs is zelfs het hele pand gerenoveerd, waardoor het modern en fris oogt. Het pand heeft in totaal vier kamers, waarvan twee slaapkamers, en bevat 214 m² aan woonoppervlak.

Chalet als B&B

Los van de historische kenmerken is het kasteel door de jaren heen voorzien van de nodige moderne faciliteiten. Zo is er een sauna, luxe badkamer met ligbad, een keuken met kookeiland en veel inbouwapparatuur.

Er ook nog een chalet bijgebouwd, die volgens de makelaar gebruikt wordt als B&B. Deze heeft een eigen privé-terras en jacuzzi, hal, woonruimte, keuken en badkamer met regendouche en toilet, en daarachter is nog een dubbele garage met zolderruimte.

Vraagprijs van het ‘kasteeltje’

Ondanks dat we het ons prima kunnen voorstellen dat mensen hier zouden willen wonen, staat het kasteeltje al langer dan 6 maanden op het verkoopplatform Funda. Zal het iets te maken hebben met de locatie of toch de vraagprijs van €1.695.000?