Momenteel komen drie Nederlanders uit voor FC Barcelona: Frenkie de Jong, Luuk de Jong en Memphis Depay. De laatstgenoemde verliet op 19 juni 2021 Olympique Lyonnais nadat hij een tweejarig contract tekende om zich bij de bij de selectie van Barça te voegen.

Voetbalcarrière van Memphis Depay

Depay begon zijn voetbalcarrière bij VV Moordrecht om vervolgens op z’n 9e opgenomen te worden in de jeugdopleiding van Sparta. Die verruilde hij op twaalfjarige leeftijd voor die van PSV, waar hij alle jeugdelftallen doorliep, en later zou uitgroeien tot de vedette en topscoorder met 22 goals. Van de in totaal 124 wedstrijden die speelde was hij 50 keer trefzeker.

In 2013 mocht hij debuteren in het Nederland Elftal waar hij op twee na de topscoorder is met 41 doelpunten, alleen Klaas-Jan Huntelaar (42) en Robin van Persie (5o) wisten vaker te prikken. In 2014 mocht hij samen met 22 andere namen mee naar het WK in Brazilië, waar hij na afloop samen met de Fransen Paul Pogba en Raphaël Varane werd genomineerd voor de Young Player Award. Pogba won ‘m uiteindelijk en de twee troffen elkaar als teamgenoten bij Man U.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Memphis Depay (@memphisdepay)

Manchester United

Toen Depay in het Eredivisie-seizoen 2014/15 topscoorder werd met 22 goals, landskampioen werd en verkozen werd tot Nederlands Talent van het Jaar was het tijd om naar het buitenland te vertrekken. Meerdere clubs toonde interesse in de Nederland, maar Manchester United trok aan het korte eind.

Volgens tijdschrift Voetbal International bedroeg het transferbedrag € 27,5 miljoen, exclusief zo’n € 4,5 miljoen aan mogelijke bonussen, maar BBC suggereerde dat er meer geld mee gemoeid was: € 34 miljoen.

Onder de nieuwe trainer José Mourinho speelde Depay weinig, waardoor hij in totaal zo’n twee jaar op Old Trafford speelde, want Olympique Lyonnais nam hem in 2017 voor circa € 16 miljoen, terwijl concurrent OGC Nice niet kon voldoen aan de transfersom.

Tijdperk FC Barcelona

Depay was in de zomer van afgelopen jaar de vierde aanwinst van de Catalanen, na de komst van Eric Garcia, Emerson Royal en de inmiddels gestopte Sergio Agüero. De voetbalclub hoopte ook mede-international Georginio Wijnaldum vast te leggen na het verstrijken van zijn contract bij Liverpool, maar zoals u weet koos Gini voor het grote geld van Paris Saint-Germain.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Memphis Depay (@memphisdepay)

Op Instagram deelt Memphis met enige regelmaat zijn rijkdom en houdt zich buiten het voetbal om ook bezig vastgoed. Zijn profielfoto is een NFT-plaatje, hij poseert hij al te graag voor allerlei luxe auto’s en hij hijst zichzelf in bijna alleen merkkleding. Iets wat allemaal eenvoudig te bereiken is met een contract bij een voetbalclub als Barcelona.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Memphis Depay (@memphisdepay)

Memphis Depay incasseert jaarlijkst naar verluidt zo’n € 5 miljoen per jaar. Dat komt neer op € 418 duizend per maand, € 96,5 duizend per week en €19,3 duizend per dag. Bij zijn vorige werkgever moest hij zien te overleven met iets minder dan € 4,2 miljoen per jaar.

Voor hoe lang is nog maar de vraag, want Mundo Deportivo meldde afgelopen zaterdagochtend dat Real Sociedad en Barcelona aan tafel zitten over een transfer van Memphis Depay.