James Bond-films zouden niet compleet zijn zonder stijlvolle sportwagens. De franchise heeft gekozen voor Aston Martins en Range Rovers,  maar met name de DB5 kenmerkt zich als de Bond-wagen bij uitstek. Het is ongetwijfeld één de meest beroemde filmauto’s aller tijden, waardoor verzamelaars tot het einde gaan om er een te verweven.

Aston Martin DB5 van wijlen Sean Connery

En het wordt al helemaal een spektakel wanneer een DB5 op het veilingblok verschijnt die persoonlijk in eigendom is geweest van niemand minder dan zevenvoudig Bond-acteur Sean Connery. Broad Arrow Auctions veilt Chassisnummer DB5/1681/R tijdens de zogeheten Monterey Jet Centre Auction. Er wordt ingeschat dat de Britse grand tourer tussen de $ 1,4 en $ 1,8 miljoen zal opleveren, hoewel het ons niet zal verbazen als deze inschatting overstegen wordt.

Sean Connery

Tussen 1963 en ’65 zijn er minder dan 1100 exemplaren van DB5 van de assemblagelijn gerold wat de zeldzaamheid nog eens extra benadrukt. In feite kan een goed bewaard exemplaar gemakkelijk een miljoen opleveren, maar aangezien deze is geweest van Sean Connery, verandert dat de zaak.

Snow Shadow Grey en rood leer

De DB5 werd oorspronkelijk gekocht door ene Arthur White in juli 1964 en had een California Sage Blue-afwerking met zwart leer voor het interieur. Het werd echter in 2018 overgenomen door de legendarische Hollywood-acteur via Aston Martin-specialist RS Williams. De Schotse acteur liet ‘m onmiddellijk opnieuw schilderen in Snow Shadow Grey om de Bond-auto uit de Goldfinger-film na te bootsen.

De stoelen bestaan uit rood leer en de auto wordt door de familie van Connery verkocht. “Pap had het altijd over het bezitten van zijn eigen DB5, om geen andere reden dan dat hij van de auto hield, en ik denk achteraf dat het iets in zijn leven vertegenwoordigde dat uniek was en een moment in de tijd heeft vastgelegd”, zei zijn zoon Jason. Zijn naasten hebben tevens toegezegd dat een aanzienlijk deel van de opbrengst gedoneerd gaat worden aan het Sean Connery Philanthropy Fund.

Sean Connery

Volgens het veilinghuis verkeert de Aston Martin DB5 in een “zeer representatieve staat” en ter voorbereiding van de veiling is de bolide recentelijk langs merkspecialist RS Williams gegaan, waar ‘ie een mechanische opfrisbeurt kreeg.

De veiling start op 17 augustus en loopt door tot de 18e. De hoogste bieder ontvangt niet alleen de felbegeerde grijze auto, maar ook een  “once-in-a-lifetime kans” om erin rondgereden te worden door drievoudig Formule 1-kampioen Sir Jackie Stewart, een goede amice van Connery.