Dit, van origine, Nederlandse jacht staat momenteel te koop voor bijna € 150 miljoen euro. Deze verkoop begon inmiddels al twee jaar geleden, maar wellicht zorgt het verleden van de superjacht voor de lage interesse van kopers.

Inbeslagname Tranquility

De Maleisische overheid nam de boot, Tranquility genaamd, in 2018 namelijk in beslag en besloot het zo’n twee jaar geleden te koop te zetten. De superjacht moet rond de € 150 miljoen gaan opbrengen, maar doet dat voorlopig dus nog niet. Nu is twee jaar niet enorm lang voor een superjacht om (nog) niet verkocht te worden. Het gaat immers om miljoenen euro’s en dat kan niet iedereen zomaar even ophoesten.

Toch kan de geringe belangstelling naar de boot ook liggen aan het verleden ervan. Zo is Tranquility van de Nederlandse scheepswerf Oceanco rond 2014 nieuw aangeschaft door een Maleisische voortvluchtige crimineel. Het zou gaan om de zakenman Jho Low, een van de hoofd financiers van de Hollywood-film The Wolf of Wall Street.

Eén van ’s werelds grootste financiële schandalen

Deze miljardair hangt vanwege het wegsluizen van honderden miljoenen euro’s een flinke straf boven het hoofd. Het is niet gek dat Low ervoor koos om met de noorderzon te vertrekken, het gaat immers om een gevangenisstraf van tientallen jaren. Jho Low zou zeer goed bevriend zijn geweest met de oud-premier Najib Razak die van 2009 tot 2018 premier is geweest van Maleisië.

Low werd aangesteld als adviseur van het investeringsfonds IMD dat Razak in 2009 oprichtte. Dit fonds zou bedoelt zijn geweest om de economische situatie in Maleisië een boost te geven, maar dit lukte niet helemaal. Er verdwenen namelijk al snel honderden miljoenen euro’s naar de rekening van de oud-premier. In 2018 kwam dit aan het licht en werd Razak vastgezet voor een jarenlange gevangenisstraf. Ook Jho Low werd bestraft, maar hij zette het op tijd op een rennen om de dans (voorlopig) te ontspringen.

Ondanks het criminele verleden van de superjacht, is het natuurlijk nog steeds een boot waar ongeveer elke man wel van droomt. Tranquility is zo’n 91,5 meter lang en werd gebouwd door één van de bekendste Nederlandse jachtbouwers die Oceanco wordt genoemd. Dit bedrijf is momenteel hard bezig om te sleutelen aan het omstreden bootje van Jeff Bezos. Aan Tranquility hoeven ze niets meer te doen, want deze tweedehands jacht is simpelweg in topstaat. En zo’n grimmig verleden zorgt toch ook wel weer voor een goed verhaal om mee te pronken.

Zie de advertentie op de website van jachtmakelaarskantoor Burgess Yachts.