In het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch is het meeste wat de revue passeert kitsch. Echter zijn er in de geschiednis van de show meerdere opmerkelijke ontdekkingen gedaan. Zo bleek enkele maanden geleden een erfstuk uit 1480 blijkt vijf nullen waard te zijn.

Tussen Kunst en Kitsch

Tussen Kunst en Kitsch is al ruim vier decennia op de beeldbuis en de hoogste taxatie van de show vond plaats in 2011, toen de waarde van een schilderij ‘Het Kantwerkstertje’ geschat werd op € 250.000.

Het komt dus zelden voor dat er bijzondere kunst naar de opnamestudio wordt gebracht, maar deze week was het maar liefst twee keer raak. Op wonderbaarlijke wijze. Een man bracht namelijk twee werken van Escher, een Nederlandse kunstenaar waar hij ooit de overbuurjongen van was.

Foto: AvroTros

Als 7-jarige bezocht de eigenaar sporadisch het atelier van de kunstenaar die overigens goed bevriend was met zijn vader. Escher besloot op het gegeven moment enkele werken van hem te schenken. “Ik heb ze persoonlijk gekregen en ik vind het nog steeds bijzonder”, vertelde de man in Tussen Kunst en Kitsch.

Werken van Escher geschat op een waarde van een ton

De taxateur De Winter zag ‘onmiddellijk’ dat deze werken van de hand van de wereldberoemde kunstenaar kwamen, maar moest eerst zeker weten dat de stukken origineel waren. Ruim 1,4 miljoen kijkers zagen dat De Winter verklaarde dat de twee werken gecombineerd schatting een waarde van € 100.000. Net als de eigenaar, is ook De Winter helemaal over het dolle heen: “Dit is voorlopig toch wel het hoogtepunt van mijn carrière”

“Escher was een graficus, zijn werken, zo’n 448 prenten, zijn allemaal gedrukt. In zijn vroege tijd maakte hij veel Italiaanse landschappen, maar hij maakte furore met zijn vlakvullingen”, vertelt De Winter. “Daarvoor gebruikte hij figuren die in elkaar overlopen. Vergeet niet dat hij dat heeft gemaakt in de tijd dat er nog geen computer was. Hij had een rijke fantasie.”

“Dit zijn dingen, daar droom je wel eens van, dat iemand komt met iets extreem zeldzaams. En dit zijn er gewoon twee, die door de huidige marktontwikkelingen ook nog eens heel veel geld waard zijn”, vervolgt hij. De Winter verklaart dat doordat twee Amerikanen elkaar de vergetelheid in concurreren, werken van Escher aanzienlijk in waarde gestegen. Die twee kopers domineren de markt, waardoor andere kopers genoodzaakt zijn een financieel tandje bij te zetten om er een te verweven.

Bekijk hier de volledige uutzendering (het deel over Escher start op 41:00)