Het klinkt bijna onmogelijk, maar het is toch echt het geval dat u momenteel voor € 400 (en soms nog minder) een woning kunt bemachtigen in Japan. In Nederland heeft u daar tegenwoordig haast nog niet eens de deurbel voor. Met het bedrag waarmee u een ‘normaal’ huis in Nederland koopt kunt u in Japan een heel dorp opkopen.

Krimpende bevolking resulteert in goedkope woningen

Deze absurd lage bedragen voor een woning in Japan komt door de snel krimpende bevolking, zoals we dat al eerder zagen bij het Italiaanse dorp Biccari. Hierdoor komen er een heleboel huizen leeg te staan. Japanse overheden doen hun uiterste best deze woningen te vullen en zorgen er daarom dus voor dat de woningen extreem betaalbaar zijn. Om meer mensen naar de slinkende gemeenten te lokken, zijn er in de afgelopen jaren miljoenen uitgegeven aan innovatiesubsidies en zijn bestemmingsplannen versoepeld.

Ook zijn er een aantal ietwat oudere woningen zelfs gratis te vergeven. Veel van deze woningen bevinden zich in het Japanse stadje Nagano, wat zich relatief vlakbij Tokio bevindt. Rondom de woonplaats sprake van zowel stad als platteland en dankzij de hogesnelheidslijn kunt u binnen anderhalf uur in Tokio zijn vanuit Nagano.

Ruim drie jaar geleden was er sprake van zo’n 8 miljoen leegstaande, verlaten woningen buiten de steden (volgens huisvestingsgegevens). Deze woningen bleven na het overlijden of het vertrek van de voormalige eigenaar vaak leegstaan. De gemeente van Nagano heeft een website gelanceerd om deze lege woningen op te vullen. Tevens bieden ze financiële voordelen aan om één van deze woningen toe te eigen via deze website. In het grootstedelijke gedeelte geeft de stad zo’n € 3.800 (een half miljoen Yen) om woningen te laten renoveren.

Huizen die zich buiten de steden bevinden kunnen voor het dubbele worden gerenoveerd dankzij de gemeente. Zij kunnen een miljoen Yen (€ 7.600) subsidiëren voor de renovatie van buitenstedelijke woningen. Deze bedragen gaan enkel over de renovatie, de woning zélf moeten nog wel aangeschaft worden door de nieuwe eigenaar. Voor 600 piek heeft u al best wel veel luxe. U krijgt dan een ruime woning in traditionele Japanse stijl met acht kamers waaronder een gerenoveerde badkamer. Ook is er sprake van een balkon met prachtig uitzicht over de Japanse natuur en weelderige bergen.

Voor 50.000 Yen, wat gelijk is aan zo’n € 400, koopt u een huis met grote tuin en zeven kamers. Dit soort woningen bevinden zich veelal vlakbij de rijstvelden, waar u vanuit uw woning dan ook schitterend uitzicht over hebt. Deze woningen bevatten een ruime badkamer die wederom in Japanse stijl gebouwd is. Er is volgens de gemeente Nagano al redelijk wat belangstelling vanuit het buitenland. Dit zal vooral komen door de financiële maatregelen op het gebied van renovatie die de gemeente heeft genomen. De grootste kosten worden daarmee al gedekt.

Slimme investering?

Het is dus geen slimme investering om een woning te kopen in Japan. De kans dat het u veel rendement op zal leveren is uiterst minimaal. Al met al is het wonen in één van deze leegstaande Japanse woningen (akiya’s genaamd) zeer voordelig voor de portemonnee en het is helemaal zo slecht nog niet qua ligging. Ook de woningen zélf zien er prima uit en aan ruimte zal geen gebrek zijn.

Als natuurliefhebber is zo’n huis ook een prima optie, maar als ware luxeliefhebber is een akiya in Nagano misschien niet helemaal een geweldig idee. U kunt het uiteraard altijd proberen. Voor nog geen € 400 euro kunt u voor altijd proefwonen, maar het is niet gegarandeerd dat u de woning na vertrek weer snel verkocht krijgt.