Ieder mens op deze planeet heeft zo z’n hobby’s, hoe gek ze voor de ogen van buitenaf ook mogen zijn. De een verzamelt Pokémon-kaarten, terwijl de andere graag aan auto’s sleutelt. Zeer uiteenlopend dus. Een Britse zakenman die luistert naar de naam Simon George is helemaal verzot op modelsporen. Zó erg zelfs dat hij £ 250.000, omgerekend circa € 300.000, uitgaf aan een spoor van 61 meter.

Modelspoor ter waarde van € 300.000 verborgen houden voor vriendin

Een 61 meter lange replica-treinlijn leg je niet zomaar even aan op tijdens de kerstvakantie. Nee, het kostte Simon George maar liefst acht jaar om het spoor te voltooien. Dat terwijl hij het constant geheimhield voor zijn vriendin. “Het begon allemaal toen ik als 12-jarige veel tijd in Heaton Lodge doorbracht om naar de voorbijrijdende treinen te kijken”, aldus George. “Ik heb daar alleen maar goede herinneringen aan overgehouden. Ik hield niet eens van spoorwegmodellen, het had net zo goed een park of winkel op de hoek kunnen zijn waar ik goede herinneringen aan over hield.”

Hij zei tegen zijn partner Marie dat hij een deel van een oude molen huurde om wijn op te slaan en te verkopen, met het idee dat zijn partner dat wat stoerder zou vinden dan de werkelijkheid.

Maar een geheim bewaren voor de persoon die het dichtst bij je staat is lastig. Ook in het geval George. De 53-jarige schrok zich op een dag namelijk een hoedje toen zijn vriendin hem besloot een bezoekje te brengen in de molen. “Waar is alle wijn naartoe?”, vroeg ze direct. Hij kon er nu niet meer onderuit en besloot alles op te biechten. “Mijn vriendin Marie is afgestudeerd in kunst. Ze waardeerde de mate van detail en al het werk wat erin is gaan zitten”, vertelt Simon. Wellicht wakkerde het een nieuwe vlam aan, want de twee zijn inmiddels verloofd.

Levensecht nagebootst

Het modelspoor bootst zeer nauwkeurig het echte spoor in Heaton Lodge Junction, Mirefield, West Yorkshire, na, die zijn oorsprong vond in 1983. Omdat George nooit eerder een modelspoorbaan had gebouwd, begon hij aan het traject in 2015 als hobby. Maar nadat hij circa drie jaar geleden zijn aandeel in een bedrijf voor “supercar-rijervaringen” had verkocht, stortte hij zich op het project en werkte hij er tijdens de lockdown hardnekkig aan.

Om het precies goed te doen, verzamelde Simon ongeveer 500 foto’s van het baangebied, zodat hij elke struik, heg en grasveld levensecht kon namaken.