In 2010 richtte de Microsoft-oprichter Bill Gates samen met investeerder Warren Buffet The Giving Pledge op. Dit goede doel moet rijke mensen zoals henzelf aanmoedigen om in stapjes delen van hun gigantische vermogen af te staan. Om het goede voorbeeld te geven heeft Gates al behoorlijk wat weggegeven in de afgelopen. En hij vertoont geen enkel teken om daarmee te stoppen. Integendeel.

Bill Gates belooft meer dan $ 20 miljard weg te geven

Tot voor kort stond de teller van zijn vermogen op Bloomberg’s Billionaires Index op $ 132,3 miljard dollar, maar dat is ondertussen iets minder nadat de Amerikaan nog eens $ 6 miljard besloot te schenken. Samen met zijn ex-vrouw Melinda Gates heeft hij volgens zakenblad Forbes in totaal meer dan $ 55 miljard weggegeven aan goede doelen, voornamelijk die van hemzelf echter.

Afgelopen week beloofde de filantroop om deze maand $ 20 miljard weg te geven aan zijn eigen Bill & Melinda Gates Foundation, dus die $ 6 miljard is slechts een voorproefje. Het overgrootte gedeelte van deze eerste som komt voort uit zijn aandeel in Canadian National Railway Co.

Tegelijkertijd liet hij weten dat zijn stichting het jaarlijkse bedrag aan donaties tot 2026 zal verhogen van $ 6 naar $ 9 miljard dollar.

Gates uiteindelijk verdwijnen in de lijsten van ‘s werelds rijkste mensen

Op het moment van schrijven vertegenwoordigd Gates een nettowaarde van $ 112 miljard, volgens Bloomberg, waarmee hij zich schaart achter Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault en Gautam Adani.

“Ik zal naar beneden gaan en uiteindelijk van de lijst van ‘s werelds rijkste mensen verdwijnen”, schreef Gates vorige week op Twitter.  Hij vervolgde: “Ik heb de plicht om mijn middelen terug te geven aan de samenleving op manieren die de grootste impact hebben op het verminderen van lijden en het verbeteren van levens.”

In dezelfde reeks tweets benadrukt hij de invloed van Warren Buffet in de stichting die zijn naam en die van zijn ex-vrouw draagt. Volgens Gates is de stichting namelijk voor de helft in handen van Buffet en “zijn ongelooflijke vrijgevigheid is een enorme reden waarom de stichting zo ambitieus is geweest.”