Bill Gates zal in de toekomst waarschijnlijk niet meer behoren tot de superrijksten van de aarde. De 66-jarige oprichter van Microsoft is van plan om ruim 20 miljard dollar te doneren aan allerlei goede doelen. De extra miljarden die Gates doneert, worden vrijgemaakt voor de Bill and Melinda Gates Foundation. 

 

Bill Gates doneert extra miljarden voor wereldwijde problemen

Gates maakt zich al zo een twintig jaar sterk voor allerlei wereldproblemen zoals in opzicht van gezondheid en onderwijs. Zijn stichting zal het jaarlijkse bedrag aan donaties tot 2026 verhogen van 6 naar 9 miljard dollar. 

Sinds de oprichting van de stichting, is het bedrag aan donaties stapsgewijs gegroeid. Volgens recente data werkten in 2021 ruim 1602 mensen bij de Bill and Melinda Gates Foundation, die in Seattle, Washington de hoofdvestiging heeft. In 2020 werd de stichting de op één na grootste van de wereld genoemd.

Bill Gates en zijn vrouw Melinda French-Gates gingen in 2021 uit elkaar. Maar ze delen nog het voorzitterschap voor een periode van twee jaar. Zodra deze periode ten einde komt, kan zijn ex-vrouw ervoor kiezen om uitgekocht te worden door Gates, waarna hij het zeggenschap over de stichting houdt.

 

Gates nog steeds goed voor ongeveer 114 miljard dollar aan vermogen

De miljardair blijft nog wel beschikken over het leeuwendeel van zijn inmiddels gigantische vermogen. Bill Gates wordt geschat op een vermogen van 114 miljard dollar. De Amerikaan is daarmee de op drie na rijkste persoon ter wereld. Het meerderdeel van Gates’ vermogen bestaat overigens uit aandelen in Microsoft.

Via een blogbericht meldt Gates het volgende over de plannen om zijn donaties te verhogen: “Ik zal ongetwijfeld verdwijnen van de lijst met de rijkste mensen. Teruggeven aan de maatschappij en zo levens verbeteren is mijn plicht en ik hoop dat anderen dit voorbeeld zullen volgen”, aldus Gates.