Beddengoed, je brengt er gemiddeld acht uur per nacht en maar liefst een derde van je leven onder door. Om een goede nachtrust te hebben moet je dekbed comfortabel zijn, ademend, niet te warm en niet te koud. Welk materiaal fijn is voor jou is heel persoonlijk, maar met dit luxe en dure beddengoed slaap je vast als een roos.

 

Ganzendons

Ganzendons is pluiziger dan eendendons en daardoor zachter en duurder dan eendendons. Ganzendons neemt vocht op en reguleert je lichaamstemperatuur, waardoor je het niet te heet of te koud krijgt. Het materiaal isoleert goed en is daardoor heerlijk tijdens koude nachten.

Een donzen dekbed moet minimaal 60% dons bevatten, maar hoe meer ganzendons er in het dekbed zit, hoe hoger de prijs. De prijzen van een dekbed dat voor 100% uit ganzendons bestaat variëren tussen een paar honderd en meer dan duizend euro.

Eiderdons

Eiderdons is het dons van de eidereend. Deze eendensoort komt voor in Noord-Amerika, IJsland, Schotland, Scandinavië en Siberië. Eiderdons is de meest exclusieve donssoort die er is. Het is ook de zachtste donssoort. Het heeft sterke, microscopische weerhaakjes die het dons goed bij elkaar houden. Nadat de broedperiode van zes weken over is, wordt het eiderdons met de hand uit de nesten verzameld door eiderboeren.

De eiderboeren verzamelen ongeveer 3.000 kilo eiderdons per jaar. Dit wordt gewassen en gedistribueerd. Eiderdons is schaars en daarom erg prijzig. Dekbedden van eiderdons kosten al gauw duizenden euro’s. Het materiaal kan wel bijzonder lang meegaan: tot maar liefst 40 jaar.

 

Vicuña wol

Vicuña wol is de duurste wolsoort ter wereld. Het is afkomstig van de vicuña lama die voorkomt in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Hij is niet makkelijk te vinden, want het dier leeft op maar liefst 5.000 meter hoogte! Vicuñas kunnen maar eens in de drie jaar worden geschoren en er komt slechts 150 tot 225 gram wol per keer vanaf. Het is de allerzachtste wolsoort voor op je bed.

 

Lees hier: Dit zijn de 10 duurste bedden ter wereld

Jaarlijks wordt er wereldwijd slechts vier tot vijf kilo vicuñawol geproduceerd. De wolsoort is dus ontzettend zeldzaam en heeft daarom een flink prijskaartje. Één bolletje wol kost zo’n € 240! Voor een heel dekbed van dit materiaal tel je al gauw een paar duizend euro neer. Maar optimaal slaapcomfort is gegarandeerd. Slaap lekker!