Een historische residentie, genaamd Colne Priory, in het Engelse dorpje Earls Colne, in Essex, wordt aangeboden door makelaarskantoren Frank Knight en Strutt & Parker. Niet bepaald reden voor ophef, er staan namelijk wel meer soortgelijke kastelen te koop, maar dat verandert wanneer we lezen dat het mogelijk ooit bewoond is door niemand minder dan William Shakespeare, die wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht.

Voormalige woning van Shakespeare?

Eeuwenlang was het landgoed in eigendom van de aristocratische familie De Vere totdat Edward de Vere, de 17e graaf van Oxford en de enige overlevende erfgenaam, besloot het landgoed te verkopen in 1583. Sommigen suggereren dat de koper de legendarische dichter William Shakespeare (die leefde van 1564 tot 1616) was, terwijl anderen deze theorie ontkrachten.

Foto: Frank Knight

Hoe dan ook, het indrukwekkende landgoed beslaat maar liefst 9,7 hectare, terwijl het hoofdverblijf met gastenverblijf met drie slaapkamers in totaal 1310 vierkante meter in beslag neemt. Volgens Strutt & Parker, die de listing met Frank Knight deelt, is het drie verdieping tellende hoofdgebouw rond 1825 gebouwd. Vervolgens is de woning omstreeks en 19e eeuw en nogmaals in 2007 uitgebreid door de huidige eigenaren.

Tijdens deze werkzaamheden is het karakteristieke aard van de woning bewaard gebleven. Nog altijd sieren de de sierlijke plafonds, boogramen, glas-in-lood accenten, opvallende schoorstenen en het gedetailleerde eikenhoutwerk het huis. Om te voldoen aan de huidige wooneisen, hebben de eigenaren het pand gemoderniseerd met vloerverwarming, speakers en een stoombad.

William Shakespeare

Foto: Frank Knight

Bijgebouwen en buitenfaciliteiten

Het pand beschikt verder over een bibliotheek, een salon, een fitnessruimte, een biljartkamer, een wijnkelder en in totaal vijf slaapkamers. Extra accommodaties op het terrein zijn onder meer een voormalige kapel die is omgevormd tot een huisje die drie slaapkamers herbergt.

Naast de woonvertrekken zien we op het terrein we onder meer een tennisbaan, een buitenzwembad, manegefaciliteiten, een garage, een oppotloods, een prieel aan het water en een vliegtuighangar.

William Shakespeare

Foto: Frank Knight

Om te kopen, of niet te kopen

“Het huis staat op een echt historische plek die teruggaat tot de Slag bij Hastings en eeuwenlang werd vastgehouden door een vooraanstaande familie – het is een heel speciale plek”, zegt Mark Rimell, directeur van Strutt & Parker’s Country Department, in een persbericht.

Het landgoed wordt aangeboden voor £ 7 miljoen, omgerekend € 8,2 miljoen.

Foto: Frank Knight

Foto: Frank Knight