Wie geregeld met de burgerrups reist, weet hoe prijzig treinritjes zijn. Helemaal als je in alle rust van de wereld eerste klas wil plaatsnemen. Onderzoekbureau Statista heeft een onderzoek gedaan naar landen waar per persoon het meest uitgegeven wordt aan het openbaar vervoer. En wat blijkt, Nederland staat op nummer twee. Net achter Zwitserland.

Openbaar vervoer in Nederland

Statistika maakte een grafiek op basis van gegevens van hun Statista Mobility Market Outlook, waaruit blijkt dat Zwitsers gemiddeld het meeste betalen voor openbaar vervoer op jaarbasis: naar schatting $ 46. Wat verder opvallend is dat de lijst wordt gedomineerd door Scandinavische landen, waarbij Denemarken en Zweden deze groep leiden met gemiddelde maandelijkse gebruikersinkomsten van respectievelijk $ 44 en $ 42. Amerika is het enige niet Europese land in de top 10 met $ 33 per reiziger.

Maar waarom is het dan zo prijzig in Nederland? Hoewel studenten, die hun diploma halen, alle reiskosten vergoed krijgen is het voor andere lagen van de samenleving extreem prijzig. In 2019 schreef RTL Nieuws zelfs dat Nederland de allerhoogste  kosten van vervoersdiensten heeft van de hele EU.

Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft, stelt dat het deels te maken heeft met de kwaliteit van de vervoermiddelen. En volgens hem reizen over het algemeen rijken met de trein: “In de praktijk zijn het vooral mensen met een hoger inkomen die veel met de trein reizen, omdat ze in een andere stad werken. Uiteindelijk betaalt iedereen dan mee zodat die mensen goedkoper kunnen reizen.”

Sector van $ 261 miljard

Volgens het onderzoek zal de openbaar vervoer-sector in 2022 wereldwijd naar schatting $ 261 miljard genereren, een stijging van 21% in vergelijking met 2021.

Dat is slechts een fractie van de totale inkomsten van de  auto-industrie. Openbaar vervoer wordt steeds meer aangemoedigd vanwege de schadelijkheid van auto’s, maar als de prijzen zo hoog blijven, stappen mensen alsnog gewoon in de auto, ondanks maatregelen die er in de toekomst komen.

De wereldwijde automarkt vertegenwoordigen in 2021 een waarde van ongeveer 2,7 biljoen dollar en zal naar verwachting in 2022 zal groeien tot ongeveer $ 2,8 biljoen. Maar ook die sector is steeds meer aan het innoveren. In de komende tien jaar vindt een grote shift plaats naar EV’s (elektrische voertuigen) en naar verachting zal tegen 2030 26 % van alle atuo’s rondrijden met een elektrische aandrijflijn.