Wat zou je voor een oude onderbroek uitgeven als die ooit de bips bekleedde van een koningin? Een onderbroek van de Britse koningin Victoria heeft in dat opzicht de lat aardig hoog gelegd op een veiling. Het oude ondergoed van het Brits koningshuis blijkt goed voor vele duizenden euro’s.

Ondergoed Brits koningshuis steelt de show bij Antiques Roadshow

In een programma dat veel weg heeft van Tussen Kunst en Kitsch (Antiques Roadshow) treft een taxeur van antiek dit opmerkelijke exemplaar van ondergoed aan. Expert Hilary Kay opent een doos, waarin het ondergoed zit dat van koningin Victoria zou zijn. Het exemplaar is voorzien van de initialen van de koningin en lijkt the real deal.

Deze royalty was tussen 1837 en 1901 de koningin van het Britse Koninkrijk en heeft dus een prominente plek in de geschiedenisboeken.

Een bijzondere erfenis wel. De onderbroek werd binnen de familie van de gast doorgegeven. De koningin zou vroeger haar ondergoed weggeven aan gewone burgers als teken van genegenheid. Of Victoria ook besefte wat haar oubollige lingerie zou opbrengen zoveel jaar later? Dat is gissen vooralsnog, maar het bedrag dat de taxeur noemt, liegt er niet om.

Waarde onderbroek van koningin Victoria geschat op 12.000 – 16.000 pond

De taxeur van Antiques Roadshow verwijst naar een soortgelijk item bij een andere veiling. Die bracht destijds 16.000 pond (18.910 euro) op. De taxeur denkt dat dit royale ondergoed van koningin Victoria evenveel duizenden euro’s waard is.

Voor de bezoekende gast is de geschatte waarde (12.000 – 16.000 pond) een aangename verrassing. De vraag blijft natuurlijk of nu verkopen dan zoveel zin heeft. 

In de trant van meer aangename verrassingen op veilingen: deze Belg kocht op een veiling voor 240 euro een beeld dat achteraf miljoenen waard bleek.