De Tweede Wereldoorlog is een van de meeste zwarte pagina’s in de recente geschiedenis van de mensheid. Onder leiding van Adolf Hitler viel Nazi-Duitsland in september van 1939 Polen binnen, wat het begin markeerde van een bloederige oorlog waar tientallen miljoenen slachtoffers vielen. Inmiddels vieren we al 67 jaar de bevrijding, maar nog altijd wordt deze gebeurtenis veelbesproken in klaslokalen en in het nieuws.

Andreas Huber-horloge van Adolf Hitler

Het komt vaker voor dat materialen uit die vervolgen tijd opduiken, maar een gouden horloge van de opperleiding van de Nazi’s is uiteraard ongekend speciaal. Het gaat om een gouden Andreas Huber-horloge die omkeerbaar gedragen kan worden. In de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog werd het eigendom van Hitler gestolen uit zijn schuilplaats in de bergen door een Franse soldaat, genaamd sergeant Robert Mignot.

Het luxe horloge is gemaakt in Zwitserland door de horlogemaker LeCoultre en de afwerking is zeer precies en gedetailleerd. Zelfs de initialen van Adolf Hitler zijn er ingegraveerd en ook andere kenmerken, zoals een Swastika-symbool en de adelaar, van het naziregime zijn aanwezig op het uurwerk

Ook staan er opschriften bij drie specifieke datums. Adolf Hitler’s verjaardag (20 april 1889), de datum van Hitlers benoeming tot bondskanselier van Duitsland (30 januari 1933) en de datum van de overwinning bij de verkiezingen van zijn nazipartij Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (5 maart 1933).

Op de pagina van de veilingkavel lezen we dat het horloge hoogstwaarschijnlijk aan Adolf Hiteler is gegeven op het moment dat hij op zijn 44e aan de macht kwam nadat voormalig Kanselier Paul von Hindenburg, ereburger van Beieren, het stokje aan hem overdroeg. De veiling wordt niet gehouden als eerbetoon aan de beruchte dictator, maar eerder als een zeer historisch relikwie uit een tijd die we nooit mogen vergeten.

Het is de allereerste keer dat een voormalig bezit van Adolf Hitler onder de hamer gegaan. Een schatting van de prijs is dus lastig te maken, maar Alexander Historical Auctions, die het horloge in handen heeft, gaat er vanuit dat het uurwerk tussen de $ 2,000,000 en $4,000,000 zal gaan opleveren.